Невинни години в Ню Йорк

Невинни години в Ню Йорк | StandartNews.com

Шедьовърът разкрива възхода и паденията на висшето американско общество през XIX век

Едит Уортън е първата жена в света, която получава "Пулицър"

Най-големите фенове на Едит Уортън в понеделник ще държат в ръцете си нейния шедьовър "Невинни години", ново издание на "Ентусиаст". Романът, заради който аристократката от Ню Йорк през 1921-а става първата жена, получила "Пулицър", разнищва любовите и греховете на висшето общество в мегаполиса през XIX век.

Главните герои в романса са оплетени в трагичен любовен триъгълник. Отношенията им разкриват емоционалното разточителство и лицемерието от 70-те години на по-миналото столетие. Нюлънд Арчър е известен адвокат, който тайно копнее за по-страстен живот. Сгоден за прекрасната и обикновена Мей, той се примирява със спокойното доволство. Но когато необикновената графиня Елън Оленска се връща в Ню Йорк след краха на скандалния си брак, Нюлънд пада в краката й. И трябва да избере между традиционната Мей и екстравагантната Елън.

Едит Уортън е от заможна фамилия, а самата тя е близка приятелка на Хенри Джеймс, Синклер Луис - първият американец с Нобелова награда, Жан Кокто, Андре Жид, Кенет Кларк, Теодор Рузвелт и младия Скот Фицджералд. Номинирана е и за Нобел за литература през 1927-а, 1928-а и 1930-а. Едит пише 23 романа, 17 сборника с разкази, много книги за архитектура, интериорен дизайн и за пътуване. Сред най-прочутите й творби са "Итън Фром", "Къщата на смеха", "Рифът", които са многократно филмирани с Лийъм Нийсън, Даниел-Дей Луис, Мишел Пфайфър, Уинона Райдър, Бен Кингсли, Ким Новак, Мира Сорвино... Уортън живее в именията си в Ню Йорк и Париж, но избира да бъде погребана в американското гробище във Версай. Най-известните й произведения са в програмата на всички елитни университети по света.

Нов трилър на Коубън

"Непознатият", най-шокиращият трилър на Харлан Коубън ("Колибри"), поглъща вниманието на читателя още с първата страница и го държи нащрек до последната. Адам Прайс има много за губене: уютен брак с красива жена, две прекрасни деца и всички капани на американската мечта - голяма къща, хубава работа, привидно идиличен живот. После се натъква на непознатия. Научава съкрушителна тайна за съпругата си Корийн и миражът на идилията им се стопява светкавично. Скоро след това са открити телата на две убити жени и ченгетата смятат, че Корийн е свързана със смъртта им.

Роден през 1962 г. в Ню Джърси, Харлан Коубън е майстор на психологическия съспенс. Автор е на 27 романа - съвършено изпипани трилъри, за чийто успех свидетелства серия от литературни отличия. Той е първият писател, носител едновременно на три от най-значимите награди в жанра - "Едгар", "Шеймъс" и "Антъни". Името му фигурира в списъка на 50-те най-велики криминални писатели на всички времена.

Началото на прехода

Евгений Дайнов разказва за най-новата ни история от първо лице в "Началото на Прехода. Записки по революцията (1989-1996)". Томчето на "Милениум" е продължение на "Записки по революцията. В България и другаде (1962-1989)", появили се на пазара преди година. Известният политолог обещава да опише и следващия етап - от виденовата зима до днес.

"Времената" винаги са революционни. Революцията е като пожар, постоянно тлеещ точно под повърхността на земята. В повечето време не се вижда. От време на време изригва на повърхността и оформя революционни изблици. А понякога изригва на много места наведнъж, които се свързват помежду си и оформят помитащ революционен смерч. После всичко угасва - но само на повърхността." Това написа Дайнов в "Записки по революцията. В България и другаде", том т. В него той разказва за СССР и България през 60-те, Англия през 70-те, в България, Франция, Англия и СССР през 80-те. "В началото на 1989 - края на 1996 г. вече се вижда основната тема. Не революционерите предизвикват революцията. Но те се намесват, за да може от започналото брожение да излезе нещо цивилизовано. Без такава намеса - е, спомнете си какво се случваше в Югославия, докато ние тук викахме "Кой не скача е червен!". Там в гражданските войни загинаха стотици хиляди. Тук не гръмна една пушка. Там предимно не са в ЕС и НАТО. Тук сме", пише Дайнов във втората си книга. През неговия поглед ключовите събития около и след 10 ноември изглеждат по-разбираеми.

Политологът напомня думите на Нелсън Мандела "Никъде няма лесна разходка към свободата" и тези на Рейгън "Само едно поколение дели свободата от изчезването й. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото."

Руски офицер охранява президент в Южна Африка

За втори път руската литература ражда творба със заглавие "Бялата гвардия". След книгата на Михаил Булгаков сега бе издадена трилогия от Александър Бушков, един от най-четените писатели днес в бившия Съветски съюз. От "Персей" предлагат тройна среща с главния герой Кирил Мазур. В първата книга действието се развива във времето на Горбачов. Елитният офицер от руските специални военноморски части е изпратен в бивша френска колония в Западна Африка. Облеченият в смокинг, Мазур става част от елитната бяла гвардия на президента. Но опасностите дебнат отвсякъде - в лицето на невинно дете или съблазнителна красавица. Вторият роман, "Диамантената принцеса", ще излезе на български в началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай