Нещастна любов в "Слънчев удар"

Нещастна любов в "Слънчев удар"  | StandartNews.com

Лентата е руското предложение за "Оскар"

Филмът на Никита Михалков по едноименния разказ на Иван Бунин спечели публиката и критиката

"Слънчев удар" е най-новият филм на Никита Михалков, заснет по мотиви от едноименния разказ и дневниците "Окаяни дни. 1918-1920", писани от Иван Бунин в емиграция през 1925-а. Действието в лентата се развива през 1920-а - последните дни на империята. Комунистическата революция е в ход. Последните лоялни на царя войници от армията на генерал Врангел са подлъгани да се предадат с обещание за свободен избор на път след това. Задържани в лагер, те очакват решението на Москва. А то вече е взето и е жестоко, но никой от тях не подозира. Докато е в лагера, млад поручик връща лентата на живота си, спомняйки си най-хубавите моменти - своята среща преди години с красива и енигматична жена. По време на пътуване с параход пътищата им се пресичат за кратко. Непознатата е омъжена, поручикът - сгоден, но въпреки всички обстоятелства привличането им надделява. Техният "слънчев удар" - както сами го наричат - ги води до страстна нощ. Единствена, но наситена с толкова чувственост, че не излиза от съзнанието на поручика.

В "Слънчев удар" Михалков прави много тънки наблюдения върху онази епоха, отбелязва множество точни особености и характеристики на хората в дореволюционна Русия. Независимо дали режисьорът е искал това или не, но зрителят неволно стига до извода: "Революцията e била неизбежна!", защото интелигенцията не е вярвала, че изобщо ще победи и не се е противопоставила навреме. Лентата има много награди и е сред предложенията за номинации за "Оскар" за чуждоезичен филм. В драмата участват Анастасия Имамова, Сергей Бачурски, Виктория Соловьова, Мартинш Калита.

"Слънчев удар" *****

Фасбендър чете 200 пъти сценария на "Макбет"

Сценаристите Джейкъб Коскоф, Майкъл Лесли и Тод Луисо демонстрират модерен поглед към вечна история, която е на над 400 години. Това е филмът "Макбет" на режисьора Джъстин Кързел.

Шотландският дюк получава предсказание от три вещици - един ден той ще управлява страната. Обсебен от амбиция и насърчаван от съпругата си, той убива краля и присвоява трона за себе си. Бойни сцени, достойни за блокбъстър, впечатляваща постановка, напълно правдоподобна актьорска игра - Шекспир отново нахлува в киното, този път по неповторим начин.

В главните роли са Майкъл Фасбендър и Марион Котияр, Елизабет Дебики, Шон Харис, Дейвид Тюлис, Пади Консидайн, Джак Рейнър.
Според британския "Телеграф" Фасбендър е роден за ролята на Макбет, а Кързел е благословен с актьорския състав, подбран за продукцията. Австралийският режисьор разказва, че Фасбендър е прочел сценария 200 пъти, преди двамата да седнат да го обсъдят за пръв път.

"Макбет"****

Купон преди Коледа

В "Купон преди Коледа" приятелите Итън, Исак и Крис си обещават да прекарват празника заедно - традиция, която спазват от десет години. Тяхната нощ е изпълнена с невъздържаност и нарушаване на всички правила. Но тази Коледа ще е последната - след нея ще се превърнат в трима благоразумни мъже. Режисьор е Джонатан Ливайн, а в ролите са Джеймс Франко, Майли Сайръс, Майкъл Шанън, Джоузеф Гордън-Левит, Кание Уест.

"Купон преди Коледа" ***

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай