Несебър си отдъхна, избегна голяма беда

Българският древен град не е в списъка на световно наследство в опасност

Несебър си отдъхна, избегна голяма беда | StandartNews.com

Българският древен град Несебър не е в списъка на световно наследство в опасност. Това бе решено на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия.

Кметът на града Николай Димитров изказва искрени благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.- министър Чавдар Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които защитиха позицията и престижа на Несебър, съобщиха от Общината.

На България е даден срок да изработи План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“ и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.

Несебър е единственият град в България, който е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради липсата обаче на приет План за опазване и управление на "Старинен град Несебър" има опасност градът да бъде изваден от този списък, алармираха от Министерството на културата преди месеци.

Планът за опазване и управление на "Старинен град Несебър" по Закона за културното наследство е задължение на държавата. През 2010- 2011 година Община Несебър е финансирала изработването на такъв план, който обаче до момента не е приет от Министерски съвет и вече не е актуален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай