Неизвестна легенда на Толкин и книгите тази седмица

Неизвестна легенда на Толкин и книгите тази седмица | StandartNews.com

Последната и неизвестна досега "Легенда за Сигура и Гудрун" излиза 35 години след смъртта на прочутия фентъзи писател. Толкин я пише през 30-те години на ХХ век, когато е преподавател по англосаксонски в Оксфордския университет. Макар "Легендата" да е написана двайсет години, преди да завърши трилогията си за Властелинът на пръстените, синът на писателя Кристофър Толкин, я намира в архива на баща си едва преди няколко години. Книгата представлява поетична интерпретация на северните разкази за вьолсунга Сигурд и падението на нибелунгите.

Първата поема се нарича "Сага за вьолсунгите" и съдържа 339 стиха по 8 реда. Разказът е за великия герой Сигурд, който посича дракона Фафнир и му отнема съкровището. Втората - "Песен за Гудрун" се състои от 166 стиха и пресъздава съдбата на Гудрун след смъртта на Сигурд, женитбата й с краля на хуните Атли, за смъртта на братята й и нейното отмъщение.

 

"Костите на Авалон"

е майсторски написан исторически трилър. Събитията се развиват в Англия през 15 век, когато една млада кралица заема престола. Обкръжението й се заема със задачата да се намерят тленните останки на крал Артур. Само те могат да вдъхнат сили и увереност на младата кралица...

 

"Златния зъб"

е увлекателен роман за двама миньори, които се натъкват на златна жила в планината и решават да извлекат метала само за себе си. Скриват златото в пещера, но земетресение погубва съкровището и самите тях. Слуховете за имането обаче привличат нови и нови златотърсачи.

 

"Изчезналата библиотека"

В престижен колеж е извършено жестоко убийство. Емили Уес, приятелка на убития решава да изпълни завета му и да открие великата Александрийска библиотека. В един момент тя разбира, че е замесена в световен заговор...

 

"Множество животи"

Авторката разглежда най-големите загадки в живота: въпроса за прераждането и кармата, за душевното и телесно здраве, за вродените дарби и предначертанията на съдбата. Разковничето според нея за доброто ни здраве е психологичната карма.

 

Смях с мошениците на Йордан Попов

Светът е пълен с мошеници, наивници, красавици, полицаи, вируси, хамбургери и какво ли още не. Когато ги смесим в едно се получава сплав, която е в състояние да разбие всяко мрачно настроение. Разказите на Попов правят именно това - хуморът в тях е ключът, който отваря доброто настроение и желанието за общуване. Талантът на писателя е облагороден, казва за колегата си Станислав Стратиев. И допълва: Смехът е скъпоценен дар от Бога, той оформя и слага своя знак върху всичко, което този автор пише.

 

Щастливите хора четат и пият кафе

Анес Люган се посвещава на литературата след дългогодишна практика като психолог. Затова героите й са автентични в постъпките си. Диян губи съпруга и дъщеря си и животът й в един миг се вцепенява. Неспособна да се справи с мъката, тя решава да избяга от миналото и се мести в малко ирландско градче. Там обаче среща недружелюбния Едуард и Диян разбира, че отново може да чувства. Романът е написан изящно, с чувство за хумор, достатъчно, за да очарова читателя.

 

Нов трилър на Дъглас Кенеди

Със "Сделката" писателят остава верен на ключовата тема в романите си: драмите на средната класа и елитните  социални прослойки, парадоксалната близост между ежедневното и бруталното, между патологията и здравия разум. Нед Алън e самоуверен рекламист в най-бързо растящото компютърно списание в Манхатън, а съпругата му е изгряваща звезда в престижна ПР компания. Идилията е завидна до момента, в който той губи работата си и попада в мрежите на безскрупулен строителен предприемач.

 

Мирела Иванова дебютира в прозата

Изящната поетеса Мирела Иванова дебютира в полето на прозата със сборник разкази /ИК "Прозорец"/. За качествата на белетристичните късове тя получава признание и от странство. "Впечатляващо е как Мирела Иванова съумява да въведе и вгради всекидневното в историята, да изпълни с празничност простичките неща - цяло чудо е... Една великолепна авторка" - четем в рецензия за сборника в "Зюдвест Пресе". Българската критика не остава по-назад: Разказите казват, това е животът ни, той е болезнено разпънат между страхове, смърт, колебания, надежди - но това е той..., допълва "Литературен вестник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай