Най-накрая "Оскар" за Лео (ОБЗОР)

Най-накрая "Оскар" за Лео (ОБЗОР) | StandartNews.com

Политически, расови и екологични послания белязаха 88-ата церемония

"Лудият Макс" удари рекорда на тазгодишната гала - 6 статуетки

Светът най-после въздъхна с облекчение - Лео ди Каприо прибра първия "Оскар" през живота си. Високосната 2016-а му донесе големия късмет. На 88-те награди - точно 22 години след първата "поддържаща" номинация за майсторското си изпълнение в "Защо тъгува Гилбърт Грейп" - Вълкът от Уолстрийт се окичи с признанието на Академията. През четвъртвековната му кариера той беше на крачка от него пет пъти - четири като актьор и един път като продуцент.

За да се превъплъти в образа на трапера Хю Глас в "Завръщането", който оцелява с екстремни усилия след брутално нападение на мечка, Ди Каприо се е научил да говори два индиански езика - пауни и арикара, да стреля с мускет, да пали огън, да прилага древни лечебни техники, да яде суров черен дроб. Той самият нарича ролята "най-трудната в живота ми". Преди да излезе на сцената, Лео целуна жената на живота си - 73-годишната му майка Ирмелин. Приемайки статуетката от Джулиън Мур, актьорът получи прочувствени и продължителни аплодисменти от колегите си, скочили на крака в негова чест. Лео, естествено, поздрави останалите номинирани в категорията за "невероятните им изпълнения" - Майкъл Фасбендър за "Стив Джобс", Еди Редмейн за "Момичето от Дания", Брайън Кранстън за "Тръмбо" и Мат Деймън за "Марсианецът". Той благодари и на "брат му в това усърдно начинание" - Том Харди, чийто "талант на екрана е надминат само от приятелството му извън екрана", на режисьора Алехандро Гонзалес Иняриту, който "създаде трансцендентално кино изживяване".

Друго обаче превърна речта на Лео в най-важната в "Долби". Както и при приемането на "Златния глобус" седмици по-рано, така и сега Ди Каприо наблегна на политиката и екологията, за която работи чрез своята фондация.

"Завръщането" е филм за отношенията между човека и природата. За света, в който всички заедно усетихме 2015-а като най-горещата в историята. Екипът беше принуден да се премести до южния край на планетата само и само да намери сняг. Промяната в климата е реалност, която се случва тук и сега. Това е най-неотложната за решаване заплаха, пред която е изправен човешкият вид. Нужно е да работим заедно. Да не отлагаме повече.

Да подкрепим световните лидери, които са против замърсяващите индустрии

Те говорят от името на човечеството, на коренните жители, на милиардите в неравностойно социално положение, на ония, които ще бъдат най-засегнати. Да го направим заради децата на нашите деца и заради всички хора, чийто глас е заглушаван от политиката на безкрайна алчност. Нека не приемаме планетата ни за даденост", беше категоричен Ди Каприо. Дори организаторите не посмяха да прекъснат Лео в името на регламента - твърде дългите речи бяха прекъсвани с музика, но не и тази на Лео. Юнакът отпразнува дълго чаканата победа с няколко купона. Първо той се качи на задължителния Бал на губернатора, който е на втория етаж на театъра. Там всички наградени могат да гравират статуетките си. "Правите това всяка година? Не знаех", пошегува се актьорът с момичето, което му надписа наградата. После звездата отиде на партито на "Венити феър", разбира се, отново с майка си. Там, според късметлиите, били вътре, Лео бил невъобразимо щастлив и се снимал със Стивън Спилбърг, Елтън Джон, Бен Афлек...

СНИМКИ - ТУК!

"Завръщането", който имаше 12 номинации, получи още два "Оскара" - за режисура на Алехандро Гонзалес Иняриту и за операторска работа на Емануел Любецки, който постави рекорд, спечелвайки три години поред - за "Бърдмен" /2014/ и за "Гравитация" /2013/. Едва ли има киноман, който да не се съгласи, че мексиканецът напълно заслужава трите си приза. Той снима филма само с дневна светлина, която придава поразителна образност на бруталния сюжет, а дългите му кадри са повече от впечатляващи.

Иняриту печели две години поред и така се присъедини към легендите Джон Форд и Джоузеф Манкевич. Форд, който държи рекорда с четири статуетки, взима приза през 1940-а и 1941-а за "Гроздовете на гнева" и "Колко зелена беше моята долина", а Манкевич за "Писмо до три съпруги" и "Всичко за Ева" през 1949-а и 50-а. Иняриту също беше политически настроен: "Има момент във филма, в който Хю Глас казва на сина си, роден от индианка: "Те не те слушат. Те просто виждат цвета на кожата ти." Така че каква чудесна възможност за нашето поколение наистина да се освободи от всички предразсъдъци и това примитивно мислене, да се разбере веднъж завинаги, че цветът няма никакво значение - така както дължината на косата."

Въпреки че обра три от най-важните статуетки, "Завръщането" отстъпи "Оскара" за най-добър филм на "Спотлайт", както и за оригинален сценарий. Както е известно, историята е за разследващите журналисти от "Бостън глоуб", разкриващи сексуални злоупотреби с деца в католическата църква. "Направихме го за всички журналисти, които продължават да бъдат силно отговорни - и за жертвите, чиито кураж и воля са наистина вдъхновяващи. Трябва да сме сигурни, че това никога няма да се случи отново", заяви от сцената режисьорът Том Макарти.

Всъщност най-много статуетки бяха присъдени на "Лудия Макс: Пътят на яростта". Епичната антиутопия на Джордж Милър доминираше през първата половина на церемонията. Футуристичните екцентрични костюми във филма донесоха още една награда за тяхната майсторка Джени Бийвън, която и сега, както и на БАФТА, беше единствената във всекидневно облекло на церемонията. Коментарът по адрес на тоалета й тогава в Лондон - че изглежда като просякиня - донесе много главоболия на водещия Стивън Фрай, за което той се извини. Бийвън също коментира околната среда. "Филмът може да се окаже ужасно пророчески. Ако не сме по-мили един към друг, ако не спрем да замърсяваме атмосферата, всичко това може да се случи". В напрегнатия екшън става дума за оцеляване на границите на силите, а земята е полуунищожена от термоядрена война - няма никакви разстения, а водата е най-ценното нещо.

Очаквано при дамите триумфира Бри Ларсън за "Стая". "Отне ми 20 години, за да бъда тук сега, но не съжалявам, че се случи по този начин. Имала съм стотици моменти на кръстопът, в които трябваше да избирам по кой път да тръгна - по този, който ми казват хората, или по това, който чувствах вътре в мен", коментира Бри зад кулисите. И посъветва младите как да сбъднат мечтите си: "Бъдете благодарни за всички трудности, през които минавате, и не се обезсърчавайте. За да успеете, трябва да сте едновременно много приспособими и невероятно упорити, но и много любопитни към живота - да нямате очаквания, но да имате идея за красивия хоризонт и постоянно да се стремите към него."

Докато отличията на Ди Каприо и Ларсън бяха донякъде предизвестени, в поддържащите категории имаше изненадващи победители. Алисия Викандер, която изгуби БАФТА-та от Кейт Уинслет, спечели с "Момичето от Дания", макар че ролята й съвсем спокойно можеше да бъде причислена към категорията с главните. Наградата при мъжете отиде при британеца Марк Райлънс за изпълнението му в "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг. Мнозина очакваха Силвестър Сталоун да получи статуетката за "Крийд: Сърце на шампион". Така емблематичният му образ на Роки Балбоа му донесе две номинации, сега и преди 39 години, но нито една реална награда. Марк Райлънс, бивш главен художествен ръководител на шекспировия театър "Глоуб", има солидна театрална кариера. Той благодари на партньора си в лентата. "Ако попитате дали играта ви с Том Ханкс може да помогне на кариерата ви, да, може", каза Райлънс.

Водещият Крис Рок също получи добри отзиви за умелото си

балансиране между скандала

с липсата на чернокожи номинирани актьори и бойкота на церемонията. Рок хвана бика за рогата още с появата си и небрежно се представи като водещ на шоуто "Изборът на бялата публика", известно още като "Оскарите". Той се пошегува, че ако е имало номинация за това кой да бъде конферансие, той едва ли е щял да я получи заради цвета на кожата си. Той отиде още по-далеч, като заяви, че вместо Академията да споменава имената на споминалите се през годината кинодейци, би трябвало да се преклони пред всички онези чернокожи, които са били застреляни от полицаите, докато са отивали на кинопрожекции. Той отговори и подобаващо на бойкота на Уил Смит и жена му Джейда: "Наистина не е честно, че някои хора не бяха номинирани. Но също така не е несправедливо и че Уил Смит получи 20 милиона долара за "Този див, див Запад".

ОТЛИЧНИЦИТЕ

"Лудия Макс: Пътят на яростта" - костюми, грим и прически, дизайн, филмов монтаж, звук, звуков монтаж

"Спотлайт" - най-добър филм, оригинален сценарий

"Завръщането" - за режисьор на Алехандро Гонсалес Иняриту, актьор на Леонардо ди Каприо и оператор на Еманюел Любецки

"Мостът на шпионите" - актьор в поддържаща роля Марк Райлънс

"Стая" - актриса в главна роля Бри Ларсън

"Момичето от Дания" - актриса в поддържаща роля Алисия Викандер

"Големият залог" - адаптиран сценарий

"Отвътре навън" - пълнометражна анимация

"Ex Machina: Бог от машината" - визуални ефекти

"Ейми" - пълнометражен документален филм

"Историята на една мечка" (Чили) - анимиран късометражен филм

"Момиче в реката: цената на прошката" - късометражен документален филм

"Пелтекът" - късометражен игрален филм

"Омразната осморка" - музика Енио Мориконе за
"WritingТs on the Wall ("Спектър") - за песен

"Синът на Саул" (Унгария) - чуждоезичен филм

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай