Най-скъпите картини в света

Леонардо, Гоген и Де Кунинг водят класациите

Най-скъпите картини в света | StandartNews.com

Ако на „Бродуей“ в Ню Йорк затварят театри като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса, то за участващите в търговете за живописни шедьоври или други уникати няма проблем, защото най-големите играчи най-често наддават по телефона. И понеже там винаги става дума за милиони, припомняме кои са трите най-скъпи платна в историята на изкуството.

1. „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи – на 15 ноември 2017 година на аукцион на Christie’s в Нью Йорк шедьовърът е продаден за 450 милиона 312 хиляди и 500 долара. Първоначалната цена е 100 милиона, която само за 20 минути достига 450. Около творбата няколко пъти възникваха дебати, като най-тиражираният от тях се върти около факта, че Христос е изобразен с кристално кълбо в лявата ръка, през което се вижда дланта му – а това противоречи на законите, познати от оптиката, с които Да Винчи като учен от световна класа безспорно е бил наясно. Именно заради това противоречие експерти изказват хипотезата, че не Леонардо е авторът на „Спасителят“.        

2. „Кога ще се омъжиш?“ на Пол Гоген през февруари на 2015-а е продадена за над 300 милиона долара. На картината виждаме две таитянки, като едната от тях е с онези цветя, които подсказват, че тя се готви за сватбата си. Втората я държи, сякаш да я предпази от неразумна постъпка. Както се знае, Гоген винаги е идеализирал жените на Таити, където открива рая. Според него - и това личи от творенията му - екзотичните еви на острова са създадени само за любов. Неслучайно той е на 40, когато се жени за 13-годишна таитянка. Именно на Таити Гоген открива големия художник в себе си.

3. „Обмен“ на Вилем де Кунинг – за 300 милиона през 2015-а става собственост  на Кенет Грифин. Авторът завършва произведението си през 1955-а. Нидерландецът има още едно постижение – неговата „Жена III“ е продадена през 2006-а за 137,5 милиона долара, по-късно цената й се качи на 161,5 милиона.  Сред другите рекорди на пазара за шедьоври са били „Картоиграчи” на Пол Сезан – собственост на кралското семейство в Катар, платило за нея 250 милиона, както и „№ 5“ на Джаксън Полък от 1948-а за 140 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай