Народният закри сезона с хит, агнета и танци

„Виновният“ обра овациите на публиката в Рибарица

Народният закри сезона с хит, агнета и танци | StandartNews.com

Народният театър закри сезона с „Виновният“ – хитът на Юрий Дачев по творбата на Димитър Димов получи бурни овации в Рибарица, където се случи последното представление преди ваканцията на академичната трупа. Звездите от спектакъла се развихриха в местното прекрасно реновирано читалище, а след аплаузите всички го удариха на танци в спа оазиса „Света Екатерина“. Сред публиката бяха заместник министърът на културата Румен Димитров, кметовете на Рибарица и Тетевен. Шефът на Народния Мариус Донкин предвождаше внушителна група от артисти и хора от техническите служби. Печени агнета бяха главната атракция на разточителните софри. Първият ни театър отчита 600 представления, над  150 000 зрители за 2018/2019, 12 премиери, 26 номинации за „Икар“ и „Аскеер“ и 11 статуетки, 57 заглавия в репертоара.

Сезон 2019/2020 стартира с гастрол на хитовата постановка „Моята скъпа лейди“ – първо на „Аполония“, а после и в Париж. Пръв гост между режисьорите е световноизвестният словенец Йерней Лоренци, който ще направи „Орфей“. С премиерната постановка Народният ще гостува в Хърватска на 24 май по време на председателството на страната на ЕС.  „Орфей“ е спектакъл за любовта и красотата, които се раждат и живеят на този барутен погреб – Балканите.  След словенеца на голяма сцена ще работи Иван Пантелеев, чиито „Neoдачници“ обират призове и овации. За 170 години от рождението на патрона Иван Вазов Юрий Дачев прави пиеса по романа „Нова земя“, който поставя патриарха на българската литература „на нож“ със съвременниците му. „Това е текст, който все още не сме допрочели, въпреки че живеем в него“, коментира Мирела Иванова. Мариус Донкин допълва: „Емблематичен роман, който ни кара да се запитаме дали хора като Вазов са гениални, провиждайки нещата, или ние не сме направили и крачка напред?“. Две големи изложби ще има във фоайето на Първи балкон и в градинката пред театъра, четения на Вазови творби на сцена „Апостол Карамитев“, заснемане на документален филм и учредяване на национална награда за духовен принос, която ще се присъжда всяка година от Народния театър. Всички събития ще бъдат обединени под мотото „Необозримостта Вазов“. Предстоят и годишнините от рождението на режисьорите Кръстьо Мирски, Николай Осипович Масалитинов, Крикор Азарян. В проект е и идеята за създаване на четвърта сцена в сградата на ателиетата на улица „Кирил и Методий“, която ще бъде пространство за алтернативен театър. Тя ще разполага с около 50 места.

Няколко са премиерите до края на годината в Народния. На 26, 27 и 28 септември е „Колкото – толкова“ от Недялко Йорданов на камерна сцена. На 28 септември и 2 октомври на голяма сцена е „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс – с Марин Янев, Стефан Мавродиев и Стоян Алексиев. Следват „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен, „Плач на ангел“ от Стефан Цанев и „Орфей“ на Йерней Лоренци през декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай