Наддават за Никола Танев

Наддават за Никола Танев  | StandartNews.com

Един от градските импресионистични пейзажи на Никола Танев е с начална цена от 19 500 лева. Ценителите ще могат да наддават за него на търга на аукционна къща "Виктория" в София на 10 април. Ценното платно е с размери 29,5 на 39,2 см и е подписано от автора. Картината е от цикъла на Танев, който той прави през от 20-те г. на ХХ век. Тогава меланхоличните му синкави пейзажи изместват слънчевите дворове от Карлово.

На търга ще бъдат представени платна предимно на майстори от неговото поколение. Сред интересните творби е впечатляващ автопортрет на Владимир Димитров-Майстора с туш, чиято начална цена е 1300 лева. Всички желаещи да видят картината могат да го направят в галерия "Виктория" до 9 април. Там са изложени и други творби, бижута и антики, за които ще се наддава на търга.

Няколко картини на Константин Щъркелов също предизвикат интереса - портрет на дъщерята на художника с начална цена 1200 лв., натюрморт за 3000 лв. и акварел с шишарка за 1200 лева. Ценителите на изкуството ще могат да купят и творби на Ненко Балкански, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков-Нерон и Георги Божилов-Слона. Интересна е и бронзовата скулптура "Две жени" на Любомир Далчев с начална цена 1800 лева.

Сред другите експонати са снимка на малкия цар Симеон II и леля му, княгиня Евдокия с подпис от цар Борис III от 1942-ра. Уникални бижута обаче също ще предизвикат интереса на дамите. Сред тях е колие на бижутера Габриела Ривалта от жълто злато за 7500 лева. То се състои от 65 изящни естествени колумбийски изумруди с изключителен цвят и чистота и ръчно рисуван емайл. Изборът на пръстени е много по-богат - предлагат се със сапфири, брилянти, перли, тюркоази изумруди и рубини. Цените им започват от 450 лв. и достигат до 3600 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай