Наддават за бижута на щерката на Наполеон

Франция чества 200 години от смъртта на императора

Наддават за бижута на щерката на Наполеон | StandartNews.com

Идеално чист сапфир и комплект диамантени украшения, принадлежали на осиновената дъщеря на Наполеон Бонапарт, ще бъдат предложени на търг на "Кристис" следващата седмица в Женева, предаде Ройтерс.

Бижутата датират от началото на 19 век и се предполага, че са били сватбен подарък за Стефани дьо Боарне, осиновена от Наполеон и съпругата му Жосефин дьо Боарне.

"Бижутата от френския кралски двор отдавна са притежание на музеи и на големи световни колекции, твърди специалистът от "Кристис" Лукас Бихлер. А сега, когато се появяват украшения, свързани със семейството на Наполеон, това е просто нечувано! Това се случва веднъж на сто години!"

Деветте лота в комплекта ще бъдат продадени отделно. Сред тях фигурира огърлица и тиара с инкрустирани сапфири добити от мини в тогавашен Цейлон/днес Шри Ланка/. Бижутата се оценяват на обща стойност между 471 000 и 821 хиляди долара.

Франция отбелязва 200-годишнината от смъртта на Наполеон Бонапарт, съобщи БНР. Президентът Еманюел Макрон участва в събитието на фона на споровете дали годишнината трябва да се чества. 

"Отбелязване" а не "честване" - така Елисейският дворец оправдава президентското участие в събитията по случай 2 века от смъртта на Наполеон Бонапарт. 

Макрон е избрал да почете личността му със слово пред академичната общност във Френския институт, преди да поднесе венец на гроба на императора в Дома на Инвалидите. Полемиката около тази годишнина се вихри както сред политическата класа, така и в социалните мрежи. 

Политици и правозащитници напомнят, че Наполеон е възстановил робството, отменено няколко години след Френската революция, той е бил и "женомразец" според министъра на паритета Елизабет Морено. 

Председателят на Националното събрание Ришар Феран обаче напомня, че французите дължат на Наполеон Гражданския кодекс, Префектурата, Сметната палата, Почетния легион, Френската банка, лицеите и матурата и основите на днешната администрация, 

"Събитията са уравновесени", уверява френското Президентство, докато историци напомнят, че личността не трябва да бъде разглеждана извън  контекста на времето. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай