Мрачните картини на Дейвид Боуи

Мрачните картини на Дейвид Боуи  | StandartNews.com

Дейвид Боуи разбиваше поп и рок границите със своето креативно музикално майсторство и с нетрадиционни, поразителни визуални ефекти. Но не бива да се забравя, че легендарният артист, който отлетя към рая на 10 януари, е и много добър художник. Стайлинг иконата на XX век създава красиви, мрачни картини, автопортрети и абстракции, вдъхновен от Дейвид Бомберг, Франсис Бейкън и Франсис Пикабия.

Боуи посещава художествено училище и показва свои картини в изложби в Базел, Женева, Фрауенфелд, Монтрьо... Последната му експозиция е аплодирана от познавачите през 1990 година. Неговите абстрактни произведения са повлияни от ексцентризма и езотеризма на германския експресионистичен арт от 30-те години. Често се вдъхновява от града, в който се намира. Интересни, мощни и изразителни, платната му внасят нови щрихи в грамадната му фигура на творец и безспорно са част от неговото огромно наследство.

Всъщност за запознатите с титана Боуи страстта му по усамотеното свещенодействие с четката не е учудваща. Музикантът призна в интервю през 2002-а, че не се чувства естествено като изпълнител. "Ужасно никак не се наслаждавам да съм на сцената. Никога не съм сам. Мога да го правя, при това много добре, ако съзнанието ми е в ситуацията. Но само пет или шест шоута по-късно умирам да се върна в студиото", признава легендата.
Според биографа Дейвид Бъкли рок музикантът е и

запален колекционер на изкуство

Самият Боуи описва сбирката си в друга биография, тиражирана от Николас Пег.
"Да, аз имам Тинторето - последния голям художник на италианския Ренесанс - и един малък Рубенс. Но голямата част от колекцията ми е с работи на британски автори от XX век. Те не са гръмки имена. Избрал съм онова, което е изглеждало важно или интересно за определено време, или нещо, което характеризира десетилетие - вместо Хокни или Фройд или който и да е там."

"Неговите рисунки подсказват симпатии към Пикабия, сюрреализма, комиксите на "Марвел" и Егон Шиле", пише "Ню Йорк таймс" през 1998 година. Изданието добавя в скоби, че Боуи и Шиле си приличат дори физически. "Чрез рисуването решавам проблеми. Ако попадна пред някаква пречка в музиката, по която работя, често се опитвам да я нарисувам."

През март сериозен фен на Дейвид Боуи плати на търг 46 430 долара или 22 500 паунда за една от неговите рисунки - четири пъти повече от оценката й. Поклонниците на покойната рок звезда

наддаваха ожесточено за автопортрета му "Dhead"

оценяван на 3000-5000 паунда. Най-желаещият да притежава творбата е филмов и телевизионен продуцент, който поискал да остане анонимен. Боуи е дарил автопортрета си на благотворителна изложба в Единбург през 1998 година. Рисунката привлече огромен интерес към аукциона, включително и на колекционери от Канада и Монако. "Това е страхотен резултат, винаги е трудно да се постави оценка на произведение на изкуството от този характер. Имахме огромен интерес към картината - с участници в търга по телефона, онлайн и в залата", радва се Шарлот Риърдън, специалист в аукционната къща Lyon & Turnbull. Според нея интересът към художествените творби на Дейвид Боуи се дължи не само на неговата слава, но и на факта, че те рядко се появяват на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай