Министърът на културата с важно посещение

Обсъждат цели и приоритети

Министърът на културата с важно посещение | StandartNews.com

България може да бъде горда с културните си институции. Това, което виждам, е респектът на други институции от други държави към нещата, които се правят у нас като културен продукт.

Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев, който заедно с екипа си бе на посещение в Област Търговище, където се срещна с Областния управител Гергана Цонева, с кметове от петте общини на областта, с кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, с ръководители на културни институти и представители на читалищата, предават от Министерство на културата.

„С новия бюджет имаме възможност да направим културна политика, искаме на място да видим от какво имате нужда, за да можем да помогнем. Предпочитам тази непосредствена комуникация, защото с писма и по телефона не винаги може да се придобие най-пълна представа“, сподели министър Кръстев с участниците в срещите. „Целта ни е след тези срещи да си поставим конкретни общи цели и приоритети за годината, да уточним по какви проекти ще работим“, допълни той.

По думите му най-важната връзка е между държава и община. „Аз винаги съм смятал, че без помощта на всички общини в областта съхранението на културата, независимо дали е движима, недвижима, сценични изкуства, музеи, галерии, читалища, библиотеки – нищо не би могло да се осъществи“, подчерта министър Кръстю Кръстев.

Той сподели, че благодарение на пряката комуникация методическата помощ и логистичната подкрепа за усвояването на средствата ще се получава по-лесно. „Хората, които работят в културата, оставят душата и сърцето си там. Те нямат друга кауза. Затова нашата кауза е да ги подкрепяме“, посочи министър Кръстю Кръстев. 

Сред обсъдените теми с директорите на културни институти и институции бе необходимостта от подкрепа за читалищата в Община Антоново; необходимостта от допълнителни специалисти в Историческия музей в Попово с цел подсилване на теренните археологически проучвания и др. Директорът на ИМ – Попово сподели, че е благодарен за подкрепата от Министерството на културата и ще разчита и занапред на нея, защото тепърва в региона предстоят вълнуващи археологически открития, важни за историята на България.

По време на срещата на министър Кръстев с кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и с ръководители на културни институти бе споделена и добрата новина, че от настоящата година се създава местен фонд „Култура“, който да подпомага културни проекти. Кръстю Кръстев сподели, че екипът на Министерството изготвя статистика и анализ, благодарение на които ще може да бъдат насочени допълнителните извоювани средства за култура точно към културните институти с най-голяма необходимост по области в страната.

Министър Кръстев допълни още, че в министерството се работи и над методика, по която да се заложат механизми за осигуряване на допълнителни средства за общинските състави. „Трябва да обединим усилията си и да работим заедно по места – това е условието, за да успеем“, подчерта министър Кръстев.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за обновяване на материалните бази на институтите в културата, финансирането по различни програми, подкрепата при съгласуването на документация, свързана с опазването на недвижимото културно наследство, отчетността на читалищата.
 

В рамките на посещението си в Търговище министърът на културата бе придружен от специалисти в конкретни сектори и отдели в Министерството. В областния град той посети още театъра, регионалната библиотека и музей „Археологическа експозиция”. Директорката на библиотеката г-жа Росица Куцарова подари читателска карта на министър Кръстев и му разказа за проектите, по които работят там и чрез които се стремят постоянно да разширяват достъпа до услугите си за все повече социални групи.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Jobs
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи