Министър каза кое е филмовото му убежище

Кръстю Кръстев с коментар

Министър каза кое е филмовото му убежище | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев откри "Киномания", както и почете паметта на Владимир Трифонов с наградата "Принос в развитието на културата".

 “Харесвам киното, защото е по-близо до мечтите ни, отколкото до реалността. Филмите са моя любима машина на времето, моят начин да се пренеса в други времена и пространства. А „Киномания“ е личното ми филмово убежище” – това каза министърът на културата Кръстю Кръстев по време на откриването на 37-ото издание на „Киномания“ в зала 1 на НДК.

Министър Кръстев сподели, че величието на фестивала дължим на един човек, който до самозабрава „се увличаше от магията на Седмото изкуство“ и е наричан „Човекът-Киномания“. „Приятелят на всички любители на киното Владо Трифонов, за съжаление, ни напусна твърде рано, но все пак ни остави един последен списък от филми“, каза министър Кръстев, преди да обяви, че удостоява посмъртно Владимир Трифонов за неговите изключителни заслуги за развитието на българската филмова индустрия и международния културен обмен в областта на киното с почетния плакет „Принос в развитието на културата“.

Отличието бе прието от най-близкия човек до Трифонов – Елена Райчева. А „Киномания“ посвещава своето 37-мо издание на Владимир Трифонов. В заключителните си думи министър Кръстев пожела на зрителите приятно гледане на един истински Оскаров филм.

„Това е националната премиера на филма и тази премиера се случва след около седем-осем месеца убеждаване от страна на Владо, че това е правилното място, че тук ще срещнем най-важната за нас публика, каза режисьорът на „Уроците на Блага“ Стефан Командарев. „Докато чаках отзад, зад кулисите, усетих колко липсва Владо – във всяка една секунда.

Отворих си телефона и минах през десетките съобщения, които сме разменили с него, за да се случи тази вечер. Случи се! И залата е пълна, и Владо гледа, и се радва“, сподели още Командарев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай