Минеков шокиран от разрухата. Проси пари за театри и музеи

Видях неща, които са потресаващи, каза министърът на културата

Минеков шокиран от разрухата. Проси пари за театри и музеи | StandartNews.com

Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков в интервю за Нова тв. Той сподели, че е шорикан от разрухата, която заварил.

Само един от „паметниците на разрухата” бил остров „Свети Кирик”, със съдбата на който Минеков се зае от първия си ден във ведомството.

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме.”, каза министърът на културата.

Относно средствата за бъдещето на острова, проф. Минеков каза, че до момента е имал две срещи с посланика на Франция. „Разговорът е за съдействие по отношение на това да се създаде един културен център, включително и арт колония, каквато в България нямаме. Бюджетът е изяден до стотинка. В момента ще прося пари за актуализация, за да оцелеят тетри, музеи”, каза професорът.

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на работещите в театрите. Иначе щетите към държавата са ужасяващи. Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година”, съобщи министър Минеков.

Той коментира и дали е реалистично предложението театрите, например, да работят, като допускат само ваксинирани и персоналът също е имунизиран. „За това не е нужна кой знае каква алгебра. Представете си процента на ваксинирани. Представете си процент от процента на ваксинираните, който ще пожелае да отиде на театър, кино или в опера. Трябва да се измисли вариант, който да бъде като донякъде миналогодишния, но не с тази огромна загуба”, уточни проф. Велислав Минеков.

По думите му опасността не е само по отношение на публиката. „Спомням си, че миналата година тя беше ограничена. Целият състав, който е на сцената, той не беше на 50% - какво правим с тези, които работят там.

За трупата трябва също да се помисли. Какво правим с тези, които произвеждат този артефакт. Как репетират - през компютър, интернет?”, добави той, като допълни, че по-строгите ограничителни мерки нанасят щети на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай