Събота,

Минеков: Олигарси съсипват културно-историческото ни наследство

От: Агенция Стандарт -
1892
Минеков: Олигарси съсипват културно-историческото ни наследство
A
A
A

"Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и стотинка, когато насреща ви застанат олигарси и техните кметове."

Това коментира в предаването "Неделя 150" на БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

"Още миналата година кметът на Пловдив е дал разрешение за т.нар. безопасност и здраве поръчка, която означава, че той разрешава срутването на сградата."

Минеков изрази предположение, че след като в предишен период сградата от Тютюневите складове в Пловдив "не е била докосната", е трябвало да се случи така, че точно в периода, когато той е служебен министър, тя да бъде съборена.

"Явно, че целта е била не само това да се случи, но това да бъде и един жест, насочен към служебното правителство. Бях предупреден, че собствениците разполагат с 11 медийни сайта, които обработват мнението в Пловдив, а отчасти и в София, което беше нещо и като закана."  

Проф. Минеков цитира разследване на "Биволъ", според което съборената сграда е собственост на "едни известни производители на ракия, които са били твърде близко до партия ГЕРБ".

"Воювам с действащия Закон за културно наследство от 2009 г.", изтъкна Велислав Минеков. По думите му, ако някои от досега направените предложения за промени в закона са влезли в Народното събрание, "това нямаше да се случи".

"На този закон основният му сакатлък е по отношение на недвижимото културно наследство", категоричен е служебният министър на културата.

"Побеждава "добрият капитал", побеждава новата ни буржоазия. Те побеждават, защото правят така, че в Народното събрание да няма решения, които са насочени срещу тях. На това се дължи този куц закон. На това се дължи огромната, странна колекция на Васил Божков. Всичките тези палежи, които не бяха само в Пловдив. Зад тези палежи стоят бизнес интереси."

"Никой не гледа сериозно от политиците към Министерството на културата и към този закон. Това е бедата. Поради този закон съществуват безобразия, които са неизмерими. Едно от тях е иманярството. България по данни на Европол всяка година изнася между 60 000 и 90 000 обекта, наречени културна ценност. Имаме и велики колекционери, които използват този закон по най-неправилния начин", каза още Велислав Минеков.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com