Българка в Енциклопедията за световно наследство

Дизайнерката художник Милена Атанасова е единствената сънародничка в престижното издание

Българка в Енциклопедията за световно наследство | StandartNews.com

Милена Атанасова – дизайнер в международната висша мода, художник и преподавател – влезе в Енциклопедия за световно наследство. Българката, която е работила с Аликзандър Макуин, Стела Макартни и получава комплименти от самия Карл Лагерфелд за своя мастер клас в Париж, фигурира в списъка на творците със забележително цялостно творчество, а биографията й може да бъде прочетена на 17 езика. Дамата, която дели времето и експертната си дейност между Париж и София, е единствената българка в супер престижното издание, което се смята за най-пълното досега. В него има статии, речник, електронни книги, списания и документи - уникален извор на информация за студенти, изследователи и любопитни читатели за миналото и настоящето.

С Карл Лагерфелд след интервю във френски тв канал

„Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят  - и да ги предава на онези, които ще дойдат след нас. Постигнатото през векове ще помогне на потомците ни да живеят по-добродетелно и по-щастливо“, коментира Милена Атанасова, която не само твори модели заедно с титани, между които е   Аликзандър Макуин, от чието студио получава благодарствено писмо за принос си към колекциите, но е и автор на уникални техники в изящното изкуство. През 2012-а тя представя авторската си техника ‘’Рисуване на Вивалди’’ в парижката галерия „Де Коломбие“ в първата си самостоятелна изложба, наречена ‘’Хармония на сезоните“ в памет на майка й. „Вдъхновението се роди от факта, че в семейството бяхме четири деца - като четирите сезона на Вивалди. Четката замества лъка на цигулката, като нейното движение е според  ритъма и такта на музиката. Критиците нарекоха експозицията явление и тя влезе в постоянния френски официален представителен каталог „Галерии и музеи“, където присъстват и модните ми илюстрации.

Две от картините от „Хармония на сезоните“ влязоха в каталога и на аукционната къща „Друо“, разказва пред „Стандарт“ Милена Атанасова, чиито пластики „от кутюр“ са сред другите изненади на сцената в Париж.  Неслучайно българката е поканена да води два класа в Института за мода „Студио Мод’’ във френската столица, а след тях избира мастер класа в Studio MVL fashion design.

Нейните студенти създават някои от най-успешните марки както в Париж, така и по света. Самата тя не спира да се изявява не само като дизайнер, но и като художник – на изложби в Швеция и Япония показва новаторски разработки и техники. В Париж пък е член на почетното жури в няколко конкурса за млади творци и дизайнери и участва в събития с благотворителна цел – за подпомагане на талантливи деца от цял свят.

Ето какво споделя Милена Атанасова пред един от тв каналите във Франция за постиженията на своите студенти в Института за мода „Студио Мод’’.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай