Мечът и пръстенът на Хан Кубрат идват на 24 май

До 30 юни в Двореца гледаме експозиция на Ермитажа

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат идват на 24 май | StandartNews.com

Мечът на Хан Кубрат идва на 24 май в София. Тогава започват Дните на Ермитажа в столицата ни, които ще продължат до 30 юни. Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът и пръстенът с монограм  ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат,  са от съкровище, открито през 1912 край село Малая Перешчепина на брега на река  Ворскла в околностите на днешния град Полтава в Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, повечето от които са златни, а други - от сребро. През 1984 година германският археолог професор Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

ВИЖ ОЩЕ: Две хлапета открили меча на хан Кубрат

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки се датират през първите години на третата четвърт на VII в.). Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик:  коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

Изложбата е по инициатива на Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов. За откриването й идва заместник-директорът на световния музей професор Георги Вилинбахов.  Съпътстващите събития са на 25 май от 16 часа, когато  кураторът,  доцент  д-р Иля Ахмедов, ще изнесе лекция в Балната зала на Двореца, а на 29 май от 16 часа в Квадрат 500 Максим Лапшин ще представи Лабораторията по научна реставрация на кавалетна живопис на Държавния Ермитаж. От 24 май до 30 юни ще има прожекции в Балната зала на филмите „Ах, Ермитаж!“ и „На Ермитажа с любов“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай