Мариус Куркински: Пандемията се оказа удобна

Ние и без тази криза бяхме приключили с много неща в себе си, като свободата и вярата, заяви актьорът и режисьор

Мариус Куркински: Пандемията се оказа удобна | StandartNews.com

"Пандемията се оказа удобна, за да се прикрият много по-големи злини, извършени с хората още от началото на прехода, които нанесоха поражения върху поколения българи. Ние и без тази криза бяхме приключили с много неща в себе си, като свободата и вярата". Това заяви актьорът и режисьор Мариус Куркински в интервю за Дарик радио.

Според него причината да загубим свободата и вярата си не е в една подобна криза като тази, а е в начина, по който сме съществували преди тя да се появи. Куркински смята, че хората на хората на изкуството не бива да говорят в момента за своите проблеми, защото други са в много по-тежко състояние в момента - като лекарите и определени обществени прослойки, които наистина страдат много.

"Това не е първата толкова лоша година за нас. Ние живеем в криза вече близо три десетилетия, а и още назад, почти през целия век. Не бива да се прекалява с това, като че ли това е най-страшното нещо, което ни се е случвало. На нас като народ ни се случиха много по-страшни неща през изминалите години и сега като че ли тази пандемия е много удобна, за да се прикрият какви ли не много по-големи злини, които са извършени с нашето общество и с хората още от началото на т.нар. преход. За който въобще не искам да говоря и да си спомням. Нито пък за тези първи години след него - там също се случиха доста критични ситуации, които нанесоха поражения върху поколения българи", допълни актьорът и режисьор.

Причината да загубим свободата си не е в една подобна криза като тази, а е в начина, по който съществувахме преди тя да се появи. "Ние без тази криза бяхме вече приключили с много неща - и със свободата и с вярата. Това категорично беше приключено. Беше демонстриран този начин на живеене преди пандемията много агресивно", каза Мариус. По думите му това е било потребителското живеене без ценности, с разбиване на семейството и най-вече на вярата.

На 13 януари във Варна Куркински ще играе своя сборен моноспектакъл "Мариус на 50". "Той вече стана на 51, аз може би до 60 ще го играя както е тръгнало", каза той и добави, че в края на месеца на 27 и 28 януари ще постави моноспектакъла си и в Русе.

Мариус е режисьор на спектакъла "Двубой" по Иван Вазов, по който вече репетира с младите актьори на Народния театър. "Сега ми предстои едно затваряне в театъра - ще видим как се репетира с маски, на разстояние, но прецених, че ще опитам да репетирам и да не се крия, стига вече", каза той. Премиерата на "Двубой" е предвидена за края на февруари, а в началото на май се очаква по кината да тръгне и филмът му "Засукан свят". Премиерата на филма беше отлагана няколко пъти миналата година заради пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай