Марги Хранова е тъжна, не получи нещо много ценно

Освен това не е била призната за творец с "голям принос към България"

Марги Хранова е тъжна, не получи нещо много ценно | StandartNews.com

"Исках да получа персонална пожизнена пенсия за заслуги от държавата, но това не се случи", призна пред "България Днес" Маргарита Хранова.

Певицата обори скорошни публикации в медиите, че се жалвала от мизерната си пенсия. "Втори път излизат тези измислици. Никога не съм се оплаквала от размера на пенсията си", категорична е изпълнителката на вечния хит "Устрем".

През 2019 г. обаче Марги Хранова не попада в списъка на ветераните с "голям принос в културата и изкуството на България", одобрени от културното министерство да получават до края на дните си 700 лв. рента за заслугите си към нацията.

Преди 6 години Хранова се пенсионира с 352 лв. месечна пенсия. Това е с около 117 лв. по-малко от минималната пенсия, дори и след увеличението от 1 юли т.г.

Преди три години Съюзът на музикалните и танцовите дейци издига кандидатурата на певицата за персонална пенсия, но тя още не е получила от Министерството на културата официалното решение с мотивите за отказа.

"Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: "Абе, какво става с тия моите документи", като че ли просиш някаква награда", коментира тогава пред голяма БГ телевизия естрадната звезда.

Одобрените се определят от 15-членна комисия към културното ведомство, в която има представители на всички артистични среди.

"Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е в този момент да отдели онези имена, които действително са направили така, че да имат реални заслуги за промяната на сектора, в който са представени", гласи коментарът на Елинка Михайлова, директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерството на културата.

Единствено от думите й любимата на поколения българи изпълнителка разбира, че не е била призната за творец с "голям принос към България".

"В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно!", призна преди 3 години Маргарита Хранова.

Припомняме, че персоналните пожизнени ренти от държавата бяха създадени след поредица репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години. Причината е, че една част от съответната документация от архива на някогашната Концертна дирекция е изчезнала, а друга е изгоряла при пожар.

Вежди Рашидов прояви съпричастност към проблема и се изказа, че е "обидно такива хора, дали толкова много за българската култура, духовност и нация, да получават мизерни пенсии и да карат недостойни старини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай