Макрон и кметът на Париж откриха опакованата Триумфална арка

Проектът на инсталацията е на Кристо, реализиран от неговия племенник Владимир Явашев

Макрон и кметът на Париж откриха опакованата Триумфална арка | StandartNews.com

Триумфалната арка в Париж ще заблести за широката публика в нова, сребристосинкава опаковка от 18 септември, в продължение на 16 дни. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо, чиито членове по-рано дадоха пресконференция.

Цялата 50-метрова Триумфална арка, увита в плат, е реализирана мечта на покойния художник от български произход Христо Явашев-Кристо. Внушителният военен паметник е обвит в 25 000 квадратни метра (270 000 квадратни фута) сребристо-син рециклируем полипропилен.

"Споделяме днес мислите на Кристо и Жан-Клод", каза Макрон, докато откриваше произведението на изкуството. Той беше придружен на церемонията от кмета на Париж (и съперник за президентския пост през следващата година) Ан Идалго, както и от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, пише dir.bg.

Кристо осъществи няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент. Завършването на визията му за емблематичната Арка на Франция се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явашев в координация с музея Помпиду и френските власти.

"Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно", каза Макрон.

Президентът на Франция добави, че е особено щастлив, защото инсталацията е на Триумфалната арка - "монументът пострада толкова в края на 2018 г.", обясни той, като имаше предвид вандализма по време на протестите на "жълтите жилетки" срещу правителството.

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на оригинални произведения на Кристо - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литогафии.

Опакованата Триумфална арка "ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална" - обяснява Кристо, когато представя проекта преди смъртта си.

През 1985 г. Кристо опакова по същия начин моста Пон-Ньоф над Сена.

Кристо, чието пълно име е Христо Явашев, е известен с мащабните си инсталации. Той опакова част от крайбрежието на Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, разпъва и огромна завеса в част от каньон в Колорадо, САЩ. Кристо работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод по тези проекти. Много известни са също инсталациите им "Портите" в Ню Йорк и "Плаващите кейове" на езерото Изео в Италия.

Опаковането на парижкия монумент отне няколко седмици работа. За него са използвани 25 000 св. м рециклируема изкуствена сиво-синкава тъкан, поддържана от 3 км въжета. Инсталацията ще бъде отворена за посещения в събота. Триумфалната арка ще остане опакована до 3 октомври. През това време туристите ще могат да я разглеждат отвътре и да се качват на терасата й.

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. по идея на Наполеон. От 1836 г. предназначението й е да пази спомена за победите на неговата армия. От 1921 г. под нея са погребани останки на незнаен войник от Първата световна война. Над тях гори вечен огън.

Кметът на Париж Ан Идалго, която в понеделник се кандидатира и за президент на Франция, говори пред Евгения Атанасова - специален пратеник на БНТ във Франция и жури в конкурса за чиста журналистика на Dir.bg Web report.

Опаковането на Триумфалната арка по проекта на Кристо върви с пълна сила

- Госпожо Идалго, през 85-а година Кристо и Жан-Клод опаковаха Пон Ньоф. Тогава кмет беше Жак Ширак. Кристо ми е казвал, че това е било политически най-трудното решение, което е получавал. Сега не беше така. Какво се е променило?

- Сега стана по-лесно, тъй като ние разполагахме със спомена за Пон Ньоф. И за мен беше много по-лесно да убедя хората. По-лесно беше хората да приемат присъствието на толкова голям артист като Кристо в Париж. Този артист вече присъства в сърцата на гражданите на Париж. Самата аз обичам много Кристо и Жан Клод.

Пред микрофона на Евгения Атанасова застана и племенникът на Кристо.

"Желанието на Кристо беше да се опитаме да довършим два от проектите, по които се работеше. Единият от тях беше опаковането на Триумфалната арка. Другият е пирамидата от нефтени варели в Абу Даби и той може да отнеме още пет до десет години. Ние се надяваме, че можем да осъществим този проект. Вероятно имаме да извървим дълъг път. Но все пак, подхождаме с ентусиазъм към това", заяви Владимир Явашев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай