Македонци и гърци гледат как змей краде мома в Делчево

Македонци и гърци гледат как змей краде мома в Делчево | StandartNews.com

Благоевград. Жителите на село Делчево вече се стягат за посрещането на Еньовден на 24 юни. Те ще посрещнат стотици гости, сред които ще има не само нашенци, но гърци и македонци. Комшиите ще станат свидетели на уникалния празник на местните хора. В постановката „Змейова сватба" ще участват самодейци от общината.

В навечерието на Еньовден страшен змей ще открадне мома от хорото в селището. Докато младите жени играят, от гората ще се появи змеят, който ще си хареса една от танцьорките, ще я грабне и ще избяга с нея в планинските дебри. Между двамата ще пламне любов и те ще се върнат в селото със своето бебе. Змеят ще стане покровител на населеното място, а заради добрината му от две чешми на мегдана ще бликнат бяло и червено вино. Привечер всички, включително змеят и свитата му от кукери, ще тръгнат към местността „Вълчова тумба" за „мълчана вода". Девойки ще я налеят от три различни извора. Не бива да издават нито звук, докато трае този обичай. Водата ще се напълни в менче, в което ще има и много билки. Навръх Еньовден жители и гости на населеното място ще посрещнат изгрева на слънцето и ще се поръсят с „мълчана вода". После ще измайсторят Еньов венец и ще минат през него за здраве и благополучие.

Тези ритуали са част от фестивала в чест на празника на билките Еньовден. „На Еньова поляна ще има самодивски хора, танци с огън, дори работилнички, където желаещите сами ще си направят сувенири, медальони, цветя от вълна, фенери, лампи, самодивски сандали", разкриват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай