Маестрото пред Стандарт: Публиката превръща песните в хитове

"Ку-Ку Бенд" завършват националното си турне на 7 декември в НДК

Маестрото пред Стандарт: Публиката превръща песните в хитове | StandartNews.com
  • Нашата музика прекрачи през няколко поколения, казва Евгени Димитров
  • "Ку-Ку Бенд" завършват националното си турне на 7 декември в НДК

 

В началото на декември "Ку-Ку Бенд" завършват своето национално турне. От юни изпълнителите радват публиката в Панагюрище, Велико Търново, Бургас, Сандански, Плевен, Благоевград, Варна, Перник, Русе, Пловдив. Финалът е в София на 7 декември. Какво да очакват феновете на "Ку-Ку Бенд" и какво предстои през новата 2023 г., когато бендът става на 30 години, разговаряме с Евгени Димитров - Маестрото.

- Господин Димитров, от 22 юни започнаха големите концерти на "Ку-Ку Бенд" из цялата страна. Финалът на турнето е на 7 декември в НДК. С какво ще изненадате феновете?

- На 7 декември ще направим заключителния концерт от турнето. Тази година решихме акцентът да бъде върху членовете на "Ку-Ку Бенд", върху всеки един от тях - индивидуалното им представяне, както и това, че направихме някои специални музикални изпълнения, свързани с всеки един от нас. Акцентът е върху музиката, песните, които сме създали в продължение на почти 30 години.

Решихме нарочно да няма балет, да не участват актьори

да няма нищо, което да разводнява нещата, а всичко да бъде съсредоточено около музиката. Мисля, че се получи доста зрелищен музикален спектакъл, който на всички концерти се възприе много радушно и по изключителен начин от публиката. Вярвам, че в София ще бъде един от най-хубавите концерти. Първо, защото програмата е вече добре проверена много пъти, а и знам какъв ефект има музиката, която свирим сред аудиторията, която присъства на нашите концерти.

- Какви изненади сте подготвили за софийската публика?

- Винаги се опитваме да правим във всеки един концерт по нещо специално. Сега ако кажа каква изненада ще има, просто ще разваля удоволствието от нея. Затова ще кажа, че във всеки град се опитваме да има по нещо специално, по нещо за публиката, за вечерта. Много пъти обаче се получават и спонтанни изпълнения, които са провокирани от публиката, ако реагира по-специфично на някое от нашите изпълнения. Ние сме в състояние да импровизираме, да правим различен тип изпълнения. Поставяме си различни предизвикателства макар и пред публика. Това е нещо, което ни крепи и прави живота ни интересен. Мога спокойно да кажа, че никога не ни е скучно.

- Предпоследният ви концерт беше в Пловдив, на 19 ноември. Как премина самото събитие, защото пандемията повлия много върху желанията и създадените навици за слушане и участие в концерти. Дали наблюдаваме едно завръщане на публиката в концертните зали?

- Знаете ли, хората имат нужда от музика. Имат нужда от това да се разтоварват, да преживяват емоционални вечери. Пандемията в продължение на две години и половина се отрази много зле на всички нас. Защото "Ку-Ку Бенд" е група, която свири всяка вечер по телевизията в продължение на над 20 години. В един момент ние останахме без публика, включително и в студиото и всяка вечер свирехме пред камери. Когато нямаш отсреща очи, които да те гледат, няма хора, които да ти ръкопляскат и да реагират на това, което правиш, влизаш в една много особена стерилна среда, в която не знаеш това, което правиш, добро ли е и как се възприема. Всички ние, аз съм сигурен, че и публиката, имахме необходимост отново да се виждаме, да правим тези срещи, за които и беше основният замисъл. Искахме с тези концерти да възстановим загубената връзка за последните две години. Мисля, че ефектът е поразителен. Ще дам пример с концерта в Пловдив, който беше изключителен.

Пловдивската публика е по-взискателна

Там са хора, които няма да приемат каквото и да е, не са от типа хора, които се забавляват на всяка цена. Искат да им се дава много и съответно, когато видят, се получава ответната реакция и е много емоционална, много красива. Един от най-хубавите ми спомени за тази година е именно концертът, който направихме в Пловдив.

- През 2023 г. бендът става на 30 години. Една годишнина, която със сигурност ще отбележите тържествено. Какви са инициативите, които сте замислили?

- Към момента все още обсъждаме идеи и всичко е "на маса", както се казва. Със сигурност обаче ще направим поредица от събития. Не мога нищо конкретно да кажа, но тези събития ще бъдат свързани с излизането на пазара на музика, която е и нова, но и по-стара, защото се оказа, че първите записи, които сме правили, са доста остарели и имаме идея да възобновим тези песни, да ги презапишем. Това е нещо, върху което ще се съсредоточим. Подготвяме нови песни и нови видеоклипове, които ще продължим да правим и през следващата година. А всичко това, разбира се, ще бъде свързано със срещи с публиката.

- Над 20 албума и повече от 300 песни. Някои от вашите изпълнения ще останат дълбоко вкоренени в празниците на българина и в българската музика. Какво ново подготвяте? Какъв нов хит можем да очакваме?

- Не сме спирали да пишем музика и да издаваме песни. Напоследък се обезсмисли да се издават албумите, които бяха в този си вид в продължени на много години. Публиката вече не си купува дискове и не слуша по този начин музика. Изключение, разбира се, правят колекционерите. Въпреки това ние правим и ще продължим да правим нови песни. Публиката може да очаква нова музика със сигурност, а дали това, което ще представим, ще стане хит, зависи от Негово величество зрителя, защото публиката е тази, която прави от една песен хит. А ние правим това, което най-добре можем.

- През последните тридесет години много неща се промениха. Какви са вашите наблюдения по отношение на слушането на музика? Промениха ли се щенията на публиката и желанията към изпълнителите?

- Не мога да кажа, че се е променила музиката кой знае колко много. Единственото изключение, което можем да направим, е това, че технологиите навлязоха много сериозно в бранша. Разбира се, технологиите навлязоха много и в световен план, но

ние си оставаме група, която разчита повече на акустичния звук

защото сме такъв тип музиканти. Свирим на такъв тип инструменти. Много лесно би ни било да махнем инструментите и да започнем да програмираме на компютрите, защото така правят по-модерните изпълнители. Това обаче ще обезсмисли всички музиканти, а и смисълът не е в това. Ние ще се опитаме да адаптираме нашата музика към съвременните слушатели. Мисля, че се получава, но да си запазим характеристиката на това, което сме и да запазим характерния звук, да запазим акустичното звучене, защото в това е смисълът да има такава голяма група, в която свирят на различни инструменти. Нещата се развиват, но не знам дали отиват към по-добре. Според мен тенденциите не са добри, но такива са световните течения и нашите изпълнители и продуценти, които се занимават с издаването на музиката в България, следват тези тенденции. Откакто диджеите се заеха да правят музика и да бъдат изпълнители, нещата отидоха в много по-различна линия. Но това не означава, че хората, които са привърженици на по-традиционния тип музициране - с инструменти, с групи, не съществуват. Напротив, в областта на рока и на поп музиката, в областта на акустичния звук има изключителни представители, които дават хитове дори на световно ниво. Което означава, че

в бъдеще съвместно ще съжителстват акустичната и електронната музика

В това няма нищо страшно, разбира се. Много съм щастлив от факта, че песни, които сме писали преди толкова много години и някои от тях на по 25-30 години, се пеят от млади хора на 15, 18, 20 години, които са и болшинството от хората, които идват на нашите концерти. Тези песни се знаят и се пеят от начало до край, което означава, че ние сме прекрачили през едно или две поколения. И тази музика, която сме писали преди толкова години, е успяла да докосне сърцата на нашите съвременници, а сега по същия начин вълнува младите. Това всъщност е най-хубавото нещо, което може да си представя да ми се случи като музикант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай