Людмил Тодоров пуска нови разкази

Людмил Тодоров пуска нови разкази | StandartNews.com

Людмил Тодоров само за няколко месеца пуска две нови книги - повестта "Скептици" ("Сиела") вече е на книжния пазар, а сборникът с разкази "Нагъл жизнелюбец" ще излезе в началото на пролетта.

 

"Скептици" проследява отношенията между брат и сестра в продължение на близо двайсет години, започвайки с тяхното детство. "Преди време една моя позната ми разказа как след раждането на нейния брат изпаднала в такава депресия от липсата на родителско внимание, че направила опит да убие бебето. Идеята за повестта се роди от този разказ. Това е панорама на българското общество към днешна дата. Интересът към отделния човек с цялата му сложност е водещ и основополагащ за мен. Всички ние имаме личен живот, за който говорим рядко, зомбирани от парещите социални проблеми. А средата, в която действат героите, е важна само дотолкова, доколкото провокира богатството и неповторимостта на техните реакции", обяснява писателят режисьор, чийто прекрасен роман "Шлеп в пустинята" миналата година бе номиниран за приза "Хеликон" и получи наградата "Христо Г. Данов" за художествена литература. Впечатляващо в "Скептици" са диалозите - нещо, в което писателят е майстор, и затова повечето му книги са изкушение за всеки кинорежисьор.

 

Разказите в "Нагъл жизнелюбец" са непубликувани досега истории, завършващи обикновено с неочакван обрат. Героите им са всякакви - сервитьорка, аутсайдерка, която чисти входове, професор по социална психология, бивш библиотекар и ерудит, станал погребален агент, ученик, джазмен. Различната им социална принадлежност, възрасти, занимания и характери прави сборника динамичен и интригуващ.

 

Людмил Тодоров неотдавна се завърна от Лондон, където представи филма си "Миграцията на паламуда" и книгата "Шлеп в пустинята".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай