Любов по време на война (ВИДЕО)

Любов по време на война (ВИДЕО) | StandartNews.com

"За короната и страната" разказва за съдбата на британец, изпратен да се бие в Корея

Действието в кинодрамата "За короната и страната" започва през 1943 година. Деветгодишният Бил Рохан е щастлив, че заблудена бомба на Луфтвафе е унищожила училището му, но и тъжен, защото по-голямата му сестра, бременна от канадски войник, ще емигрира в Новия свят.

Сюжетът се пренася 9 години по-късно, когато Бил вече е на 18. Той прекарва дните си в крайречния дом на семейството, очаквайки призовка за двегодишна казарма. Сутрините му преминават в плуване и копнежи по красивото момиче, което всеки ден по едно и също време кара колело покрай реката. Идилията е разбита от суровата реалност на казармата, където Бил се запознава с аморалния шегаджия Пърси. Двамата замислят план да съсипят мъчителя си, старши сержант Брадли. Бил и Пърси са съперници, но военната подготовка им помага да изградят доверие и приятелство. След солидните тренировки много от наборниците са изпратени да се бият в Корейската война. Бил и Пърси са зачислени към клаустрофобичен и подобен на затвор тренировъчен лагер, където трябва да подготвят новобранци. Напрежението намалява единствено, когато напускат лагера за кратко. Бил обаче се влюбва в неподходящо момиче. Междувременно твърдоглавият Пърси си губи ума по Доун, сестрата на Бил, която се е върнала от Канада, оставяйки мъжа си и двете си деца.

"Дълбоко емоционален филм, който пресъздава следвоенна Англия с любов, но и с ясното съзнание за осакатяващите последици от остарялата класова система. Тя все още съществува, въпреки усещането, че страната е на ръба на нова епоха. Пропит е с откровена носталгия и ненатрапчиво усещане за загуба", пише вестник "Ню Йорк таймс" за лентата на сценариста и режисьора Джон Бурман. Един от най-уважаваните британски кинаджии е известен с впечатляващи филми - като разказ и визия. Сред тях са "Екскалибур" (1981), "Надежда и слава" (1987), "Шивачът от Панама" (2001). В ролите на "За короната и страната" са Шинид Кюсак, Тамсин Егертън, Ванеса Кирби, Ричард Е. Грант...

Вижте трейлъра на филма: 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай