Любопитни заглавия от книжния пазар

Любопитни заглавия от книжния пазар | StandartNews.com

Бегбеде: Любовта трае три години

Гаранционният й срок е като на пералните

Някои вярват в любовта, други не вярват. А Марк Мароние вярва, че любовта трае три години. И има доказателства за това: статистиките, биохимията и личният опит. Началото на неговия разказ съвпада с развода след тригодишен брак. Първата година човек казва: "Ако ме напуснеш, ще се убия". Втората година казва: "Ако ме напуснеш, ще страдам, но ще ми мине". Третата година казва: "Ако ме напуснеш, ще изстудя шампанското"... Първата година се купуват мебели. Втората година се разместват мебели. Третата година се делят мебели. Дали любовната история с Алис (все още съпруга на друг мъж) ще завърши по същия начин? Дали връзката им ще премине отвъд съдбоносната граница във времето? С характерния си привидно безгрижен тон Фредерик Бегбеде ни поднася доста горчиви мисли за съвместния възможен и невъзможен живот на мъжа и жената в едно общество, където любовта има гаранционен срок, също както колите и пералните.

Освен любим писател Фредерик Бегбеде (роден 1965 г.) е и известен парижки денди и заклет купонджия, подобно на своя герой Марк Мароние.

Убийство цепи на две Америка

Десетгодишната Тоня Хейли е брутално изнасилена, пребита и захвърлена край пътя от двама пияни младежи. Те са арестувани веднага в бар, където се хвалят с онова, което са направили. Жителите на Клантън са шокирани и ужасени. Но когато Карл Лий, бащата на пострадалото момиче, разстрелва буквално от упор престъпниците на излизане от съда, градът се разделя на две. Убийство или екзекуция? Правосъдие или отмъщение? Защото изнасилвачите са бели, съдията е бял, а Карл Лий е чернокож. Единственият човек, на когото той вярва, е Джейк Бриганс - млад, амбициозен адвокат, мечтаещ за големи дела и медийна слава. Също бял.

Съдебният процес променя съдбата на всички участници в него.

Провокативен роман на Джон Ървинг на пазара

"В един човек играя аз безброй лица. И всички недоволни." С този епиграф от Шекспир започва трагикомичният разказ на Били Абът - бисексуалният, чиято житейска история обхваща повече от пет десетилетия. На тринайсет години Били осъзнава, че иска да стане писател и че е влюбен в библиотекарката в своето родно градче - жена на годините на майка му. Всъщност Ървинг е написал роман за загубата на невинността, за рухването на надеждите в свят, който отхвърля неконвенционалните хора.

Древният Рим пак вълнува

Проследявайки пътешествието на една сестерция, която минава от ръка на ръка, авторът ни отвежда в Лондон и Париж, в Испания и Египет, в Индия и Месопотамия и, разбира се, в Рим, откъдето тръгва и където се завръща. Научаваме как са се секли монети, как се е добивало злато, как са се правили хирургически операции, какви вицове са си разправяли римляните, как са се забавлявали. Добиваме панорамен поглед върху необозримата територия, на която е протекла първата глобализация в историята на човечеството с единна валута, единен първи език - латински, но и запазени местни езици, с единни закони, но и запазени местни традиции. Запознаваме се с един свят по-жесток, но и в някои отношения по-справедлив от нашия.

"Огнена"

Файър е последният човек чудовище. Родена е с коса като жив огън и дарбата да разчита и манипулира съзнанието на хора и животни. Чудовищната й красота е способна да подлуди всеки. Затова тя е избрала да живее в отдалечено имение на север, на безопасно разстояние от хорските погледи и агресия.

"Ако можеше да ме видиш сега"

Действието се развива в съвременна Ирландия в малък град на графство Корк, където туристическите автобуси всекидневно създават задръстване, но местното ресторантче все още сервира нескафе. И това е идеалната обстановка за една модерна млада жена. Изведнъж любовта се оказва пред нея, но тя е твърде заета да я види...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай