Лесбо драмата „Бенедета“ открива Синелибри 2021

Гледаме на живо и онлайн 49 филма по литературни произведения

Лесбо драмата „Бенедета“ открива Синелибри 2021 | StandartNews.com

Скандалната драма „Бенедета“ на известния нидерландски режисьор Пол Верховен открива тазгодишното издание на международния кино-литературен фестивал Синелибри. Дръзката и оригинална адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун идва с две номинации от Кан – за „Златна палма“ и за т. нар. „Queer palm“, както и с номинацията на публиката в Сан Себастиан. Режисьорът на култовия „Първичен инстинкт“ остава верен на рефлекса си да обърква критиката и да вълнува брутално широката публика. Майстор на провокацията в киното, този път Верховен залага на най-ранния документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, е талантливата френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и самата Шарлот Ръмплинг.

Седмото издание на Синелибри ще се проведе под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, бащата на италианския език. Филмите ще се въртя и в Пловдив (15-31 октомври), Варна (15-31 октомври), Бургас (22-31 октомври), Велико Търново (22-31 октомври), Габрово (21-25 октомври) и Стара Загора.

Тазгодишното издание ще се проведе и на живо, и онлайн, като ценителите избират между 49 заглавия по романи. Над 80 % от кинотворбите са премиерни за България и ще бъдат показани у нас веднага след фурора си на най-елитните международни форуми.

Конкурсната програма включва 7 отбрани продукции, обединени символично под името „Плеяда“. Сред тях е дългоочакваната комедийна драма „Три етажа“ на известния италиански режисьор Нани Морети с Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Роруочър. За прожекцията на 16 октомври в кино „Люмиер“ от 20 часа идва и авторът на едноименния бестселър Ешкол Нево. Историята запознава с обитателите на жилищна кооперация в Рим и с техните усилия да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх, мнителност и негодувание.

Родната публика ще оцени и „Париж, 13-и район“,  новия филм на режисьора Жак Одиар („Дийпан“, „Ръжда и кости“). Създадена по мотиви от разкази на американския художник на комикси Ейдриън Томин, в лентата се преплит любов, секс и самота - в импресия за надеждата и безнадеждността в днешния трескав свят.

По случай 140-ата годишнина от рождението на ненадминатия новелист Стефан Цвайг Синелибри ще излъчи актуалната екранна версия на неговата прочута „Шахматна новела“. Копродукция на Германия и Австрия, филмът на режисьора Филип Щьолцл показва как адвокат, хвърлен в затвора от нацистите, намира утеха и спасение в света на шаха. В конкурса е и ексцентричният романс „Историята на жена ми“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди („За тялото и душата“). Адаптация по едноименния роман на Милан Фющ, копродукцията на Германия, Франция, Италия и Унгария е с участието на Леа Сейду, Луи Гарел и Жасмин Тринка. Леа Сейду изгрява в още един филм от състезанието – френската драма „Измяна“ с режисьор Арно Десплен, вдъхновена от роман на големия американски писател Филип Рот и също номинирана за „Златна палма“.

За награди се бори и „Събитието“ на Одри Диван, екранизация на мемоарната книга на Ани Ерно, отличена с награда „Златен лъв“ във Венеция. В плеядата присъства и „Денят на флага“ на Шон Пен, една от най-дискутираните адаптации тази година, чиято официална премиера е в зала 1 на НДК на 21 октомври от 19,30 ч. след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма.

Онлайн фестивалът ще се проведе в платформата Neterra.TV+. Паралелното дигитално издание гарантира възможност максимално широк кръг от зрители, включително от рисковите групи, да се насладят на майсторски литературни адаптации, дело на забележителни кинотворци. 49 филма и 37 специални събития очакват зрителите между 2 и 31 октомври. 24 филма от програмата ще са достъпни на neterra.tv/plus през октомври, като в списъка попадат "Бенедета", "Влюбеният Айфел" и "Денят на флага".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай