Куркински с „Евангелие по Матея“ по БНТ

Гледаме моноспектакъла на Мариус в Телевизионния театър

Куркински с „Евангелие по Матея“ по БНТ | StandartNews.com

Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица – последната от земния живот на Иисус Христос.  Спасителят влиза в Йерусалимския храм, пълен с търговци и сергии. Обзет от свещен гняв, той преобръща масите им, разпилява стоката и с тежки думи ги гони от храма. Защото храмът е място за молитва и среща с Господа, а не тържище.    

В Телевизионния театър на 13 април гледаме „Евангелие по Матея“ - моноспектакълът на Мариус Куркински от 1998 година на сцената на „Сфумато“. Сценарист и режисьор е самият Куркински, а тв постановката е на Дамян Петров, оператор е Стефан Христов, художник е Милена Пантелеева, хореограф е Красимир Петров. В тв версията се включват Явор Веселинов, Стефан Йорданов и солисти от ансамбъл „Филип Кутев“ – Снежана Борисова, Лидия Докова, Кинка Желязкова, както и възпитаници на Хореографското училище. Всички те участват в разказа от свещената книга за живота и страданията на Иисус Христос и тайнството на новата вяра, споделени от неговия ученик Матей. Телевизионният запис на „Евангелие по Матея“, излъчен по БНТ през 1998-а, е от последните представления на хита. 20 години по-късно, за 50-годишния си юбилей през 2019-а, Мариус направи сборен спектакъл с откъси от 9 свои постановки. В този колаж обаче не са включени единствено “Евангелие по Матея“ и „Песен на песните“, направени по текстове от Библията. „Не съм достоен да ги изпълнявам и нямам това право“, обяснява Мариус, въпреки че е дълбоко вярващ човек. Още като дете влиза в църквата да се моли, но е имал и маловерни и безбожни години. Сега църквата, Бога, молитвата - това са местата на неговото откровение и упование. Казва „Театърът ме заведе при Бога. Това е Божа работа.“ Мариус признава, че благодарение на вярата и изповедта в моноспектаклите си, той се е отървал от изкушенията, бесовете, страховете и суетата, но още по-важно - проумял е, че най-ценното, божественото е общуването с душите на хората, с ближния. „Трябва да обичаме Бога и ближния си. Това е голямата благодат!“

Като посредник между античния автор и съвременния зрител, в „Евангелие по Матея“ Мариус Куркински разказва за явяването и мисията на Христос в света на хората, за предателството и убийството му, за които той наградил човечеството с любов, всеопрощение, вечен живот и обещание за Второ пришествие.

Сам на сцената във виртуозните си превъплъщения, Мариус играе всички персонажи с яростна страст, под крайно напрежение на чувствата, с почит, благоговение, респект, удивление и смирение пред чудото и светостта на текста. Той е и разказвачът, и Спасителя, и учениците; и палачите, и бесовете. Надвесен над бездната, в която пропадат и последните надежди за спасение, Мариус понася едновременно и ударите на страшните събития, и епичните страдания на Иисус. Разказва историята на Спасителя, която остава като най-тежко бреме върху съвестта и глупостта на човешкия род вече повече от 2000 години. „Свидетелствата описват драматичните събития, които предхождат, съпровождат и следват Второто пришествие на човешкия син до последните дни на света, когато злото ще достигне своята кулминация и човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, непокорни, неблагодарни, нечестиви, клеветници, невъздържани, свирепи, предатели, повече сластолюбиви, отколкото боголюбиви“. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай