Сряда,

Куркински с „Евангелие по Матея“ по БНТ

От: Агенция Стандарт -
150
Куркински с „Евангелие по Матея“ по БНТ
A
A
A

Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица – последната от земния живот на Иисус Христос.  Спасителят влиза в Йерусалимския храм, пълен с търговци и сергии. Обзет от свещен гняв, той преобръща масите им, разпилява стоката и с тежки думи ги гони от храма. Защото храмът е място за молитва и среща с Господа, а не тържище.    

В Телевизионния театър на 13 април гледаме „Евангелие по Матея“ - моноспектакълът на Мариус Куркински от 1998 година на сцената на „Сфумато“. Сценарист и режисьор е самият Куркински, а тв постановката е на Дамян Петров, оператор е Стефан Христов, художник е Милена Пантелеева, хореограф е Красимир Петров. В тв версията се включват Явор Веселинов, Стефан Йорданов и солисти от ансамбъл „Филип Кутев“ – Снежана Борисова, Лидия Докова, Кинка Желязкова, както и възпитаници на Хореографското училище. Всички те участват в разказа от свещената книга за живота и страданията на Иисус Христос и тайнството на новата вяра, споделени от неговия ученик Матей. Телевизионният запис на „Евангелие по Матея“, излъчен по БНТ през 1998-а, е от последните представления на хита. 20 години по-късно, за 50-годишния си юбилей през 2019-а, Мариус направи сборен спектакъл с откъси от 9 свои постановки. В този колаж обаче не са включени единствено “Евангелие по Матея“ и „Песен на песните“, направени по текстове от Библията. „Не съм достоен да ги изпълнявам и нямам това право“, обяснява Мариус, въпреки че е дълбоко вярващ човек. Още като дете влиза в църквата да се моли, но е имал и маловерни и безбожни години. Сега църквата, Бога, молитвата - това са местата на неговото откровение и упование. Казва „Театърът ме заведе при Бога. Това е Божа работа.“ Мариус признава, че благодарение на вярата и изповедта в моноспектаклите си, той се е отървал от изкушенията, бесовете, страховете и суетата, но още по-важно - проумял е, че най-ценното, божественото е общуването с душите на хората, с ближния. „Трябва да обичаме Бога и ближния си. Това е голямата благодат!“

Като посредник между античния автор и съвременния зрител, в „Евангелие по Матея“ Мариус Куркински разказва за явяването и мисията на Христос в света на хората, за предателството и убийството му, за които той наградил човечеството с любов, всеопрощение, вечен живот и обещание за Второ пришествие.

Сам на сцената във виртуозните си превъплъщения, Мариус играе всички персонажи с яростна страст, под крайно напрежение на чувствата, с почит, благоговение, респект, удивление и смирение пред чудото и светостта на текста. Той е и разказвачът, и Спасителя, и учениците; и палачите, и бесовете. Надвесен над бездната, в която пропадат и последните надежди за спасение, Мариус понася едновременно и ударите на страшните събития, и епичните страдания на Иисус. Разказва историята на Спасителя, която остава като най-тежко бреме върху съвестта и глупостта на човешкия род вече повече от 2000 години. „Свидетелствата описват драматичните събития, които предхождат, съпровождат и следват Второто пришествие на човешкия син до последните дни на света, когато злото ще достигне своята кулминация и човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, непокорни, неблагодарни, нечестиви, клеветници, невъздържани, свирепи, предатели, повече сластолюбиви, отколкото боголюбиви“. 

 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички