Кристина Белчева се завръща в театъра

Маестрата на шлагерите влиза в роля на голямата Таня Масалитинова от „Пеперуди, пеперуди“

Кристина Белчева се завръща в театъра | StandartNews.com

Кристина Белчева – маестрата на шлагерите, която неотменно е до съпруга си Михаил Белчев и в живота, и в музиката, се завръща в драмата. Актрисата – ученичка на легендарния професор Филип Филипов, ще изгрее като Еда в „Пеперуди, пеперуди“ на 19 и 20 октомври в Нов театър НДК. Прочутата пиеса на Алдо Николай този път е във версия на Николай Априлов. „Еда е жена с бурно минало, която живее в своя измислен свят. Сред поредица от трагични и комични ситуации тя попада очи в очи със загадъчен млад мъж, а тази среща води до огромна изненада и неочаквани обрати. Аз съм абсолютна късметлийка – това е изключителна роля, за каквато може само да се мечтае и понякога остава недостижима“, коментира Кристина Белчева. Ники Априлов, с когото се познават отдавна и работят заедно за прочутите концертите на Белчеви в НДК, от години пази Еда за Кристина. Не една и две нейни колежки във времето искат да влязат в костюмите на екстравагантната дама, но Априлов е категоричен – или Белчева, или никоя друга.

Кристина е щастлива и от друг факт, който донякъде звучи в езотеричен контекст – тя сякаш усеща духовното покровителство на Таня Масалитинова, която играе Еда в „199“ с огромен успех. „Когато започнах да се подготвям за кандидатстудентските изпити във ВИТИЗ, отидох при Таня, за да я помоля за монолог от нейния изумителен и коронен моноспектакъл „Едит Пиаф за себе си“.  Тогава като че ли получих благословията й“, връща лентата Кристина. Тогава всички й се чудят – тя прилича по-скоро на Мерилин Монро, но не и на парижкото „врабче“ Пиаф. Но е толкова ефектна и убедителна, че професор Филип Филипов на всеки следващ кръг й казва: „Я дай Едит Пиаф“. А тя все още е в Академията, когато той я вика да играе и да пее в хитовия си спектакъл „Оскърбените и унижените“ по Достоевски в Народния. В началото там излиза самата Йорданка Христова в компанията на близнаците от „Лос Хемелос“. После с романсите се развихря Йълдъз Ибрахимова, но и двете хукват по турнета. Именно тогава Кристина влиза в постановката, където партнира на Васил Стойчев.

В „Пеперуди, пеперуди“ участват още Ивайло Захариев и Елена Атанасова от Сатирата. „Ники Априлов е неописуем в работата си – след Филип Филипов не съм имала подобна хармония с нито един режисьор. Ники обича актьорите – и това е не по-малко важно от неговата несъмнена ерудиция и мощна емоционалност. Дава ни свобода и просто ни се любува, когато виждаме как ние я „използваме“. Репетициите за „Пеперуди, пеперуди“ започват преди близо две години, но са „замразявани“ няколко пъти поради различни обстоятелства. Както се шегуват сега четиримата, нацелиха най-подходящия момент за премиера, но това е животът – със или без коронакриза.

Междувременно Кристина се включва активно и в подготовката за големия концерт в НДК „Третият лъч“, който е продуциран от сина й Константин Белчев по сценарий на Михаил Белчев. На 11 ноември – при 30 процента от капацитета на зала 1 – овации ще обират Орлин Горанов, Тони Димитрова, „Ритон“, Маргарита Хранова, Веселин Маринов, Асен Масларски, Милица Божинова, Деси Добрева, Хайгашод Агасян, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, бендът на Косьо Белчев, а водещ е Драго Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай