Кой застреля Кърт Кобейн

Самоубийство или убийство – 30 години по-късно няма категоричен отговор

Кой застреля Кърт Кобейн | StandartNews.com

Фенове от цял свят се събраха в Сиатъл, за да почетат Кърт Кобейн 30 години след смъртта на солиста на гръндж рок групата "Нирвана". Меломаните и досега словословят качествата в творчеството на „Нирвана“ -  „бруталната енергия“ на Кобейн, осъждането на хомофобията, женомразството и расизма.

Певецът, който тогава, през 1994-а, е на 27 и влиза в трагичния „Клуб 27", в който са Джими Хендрикс, Брайън Джоунс, Джанис Джоплин, а по-късно там ще бъде и Ейми Уайнхаус, е открит мъртъв в дома си в Сиатъл, където живее със съпругата си Кортни Лав.

Той е мъртъв поне от ден, а на гърдите му лежи пушката, с която е произведен фаталния изстрел. Смята се, че Кобейн е бил под влиянието на огромните дози наркотици и алкохол, с които е прекалявал през целия март. Според предсмъртното писмо, откъси от което са прочетени на възпоменателна церемония, Кобейн отнема живота си, защото вече не изпитва страст да продължи с музиката си. Но се появяват и конспиративни теории за чужда намеса в гибелта му. И досега няма категоричен отговор на загадката.

Пънкът и текстовете на Кобейн, пълни с протест срещу консуматорското общество и признания за собствените му драми, изкачват „Нирвана“ до върха. Големият пробив е през 1991 година с Nevermind. Следващият им албум, In Utero (1993), се продава в над милион копия, веднага след като дебютира под номер едно в музикалните класации. По това време Кобейн вече е женен за Кортни Лав, но скандалите между тях са всекидневие. На 1 март 1994-а „Нирвана“ има концерт в Мюнхен. Преди него Кобейн и жена му се карат люто по телефона. След прекъснатия разговор Кърт споделя с колегите си, че обмисля развод – и напускането на „Нирвана“. И след това прекратява шоуто на 60-тата минута. В края на март Кортни Лав и другите от „Нирвана“ напразно го навиват да влезе в клиника. Първо отказва, но после лети за Калифорния, за да влезе в Центъра за възстановяване от зависимости. Но междувременно моли приятел да му купи пушка 20 калибър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай