Кой номинира Христо Мутафчиев за изгонване от къщата

Помощ за актьорите на граждански договор готви социалното министерство

Кой номинира Христо Мутафчиев за изгонване от къщата | StandartNews.com

„Десети ден на карантина, вече съм номиниран за изгонване от къщата”. Така с чувство за хумор големият български актьор Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите у нас, коментира социалната изолация заради епидемията от коронавирус. Здрави сме, добре сме, всеки със своите си занимания и на своето си легло. Като знам колко пълни хладилници има – чудя се на кого да отида на гости“, продължи закачките Мутафчиев. Той заяви, че му е приятно да си стои вкъщи, но му тежи социалната изолация.

ВИЖ ОЩЕ: Разтърсващи думи на Христо Мутафчиев към актьорите

„Не ме плаши тази ситуация, но ми създава дискомфорт, защото хората, които се занимаваме с театър – се храним с аплодисментите и погледите на публиката“, добави артистът. Той честити празника на всички свои колеги /27 март е международен ден на театъра/ и най-вече на публиката. Мутафчиев шеговито каза, че е отбелязал датата с дезинфектант. След това сериозно посочи, че се възхищава на инициативата за онлайн постановки и призова още театри да се включат. „По този начин показваме на публиката, че сме живи и да ни очаква да избухнем пред тях. Първи спряхме и последни ще започнем, защото хората ще ги е страх да бъдат в закрити пространства. Връщането ще бъде като захранване след диета – поетапно“, посочи Мутафчиев.

Председателят на Съюза на артистите коментира, че ситуацията е най-трудна за актьорите, които се самоосигуряват и тези на граждански договори. По думите му те не могат да отидат на борсата по труда.

„Направихме предложение към социалното министерство, Деница Сачева ми се обади, за да попита как да намерим изход от ситуацията. Обсъдихме колегите, които са членове на Съюза на артистите да им се отпусне помощ равна на минималната работна заплата“, уточни той. В понеделник трябва да се вземе решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай