Ковид погуби режисьора Бедо Манукян

За смъртта му съобщи неговата приятелка Юлияна Велчева

Ковид погуби режисьора Бедо Манукян | StandartNews.com

Българският режисьор, актьор и продуцент Бедо Манукян е починал от Ковид-19 на 27 октомври. Той е развил усложнения, причинени от коронавируса. За смъртта му съобщи неговата приятелка Юлияна Велчева.

„COVID отне моя скъп приятел Бедо Манукян – голям благородник, мъдрец, душеприказчик, талантлив режисьор и актьор, избрал да се върне в България след 39 години емигранство в Щатите. Та, Бедо тъкмо монтираше наново своя филм „Леблебии”, за да го пригоди към големия екран. Как да ти кажа сбогом, мили Бедо? Нямаш идея колко липсваш”, пише Велчева.

Бедо Манукян е роден през 1952-а в семейството на оперетните актьори Сета и Шаварш Манукян. През 1966-а емигрира заедно с родителите си в Америка. Там следва режисура и продуцентство в престижния Калифорнийски университет (UCLA) и прави кариера в Холивуд, като преди това е момче за всичко.

За пръв път се връща в демократична България през 1991-а, когато идва у нас като копродуцент и сърежисьор на филма „Леблебии“. Запознава се с режисьорката Иванка Гръбчева, която кани Манукян да консултира постпродукцията на игралния филм, посветен на банкера Атанас Буров - „Жребият“. Преди време участва и в сериала „Дървото на живота“. Окончателно се връща в родината си през 2005-а. Точно по това време става представител за България на Франсис Форд Копола, който снима в Румъния филма „Младост без младост“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай