Котаракът сменя чизмите с цвички

Котаракът сменя чизмите с цвички | StandartNews.com

Приказката "Котаракът в чизми" за първи път ще се превърне в балетен спектакъл. Това ще се случи на 29 май от 19 часа в кино "Люмиер".

Представлението дава начален тон на традиционния фестивал "Салон на изкуствата", който отделя специално внимание на най-малките. Куп изненади очакват малчуганите през май и юни в НДК. Хореографията на "Котаракът в чизми" е дело на голямата балерина Красимира Колдамова, която тази година празнува 75-годишен юбилей. Представлението се реализира съвместно с НДК и район "Триадица". Спектакълът е "от деца за деца", както казва Колдамова. Това са възпитаниците на балетно студио "Красимира Колдамова" при Народно читалище "Д-р Петър Берон", създадено през 1926 г. Балетът ще се играе на още две дати - 3 и 4 юни от 19 часа отново в "Люмиер".

Спектакълът не разказва никоя от неколкократно променяните версии на приказката на Шарл Перо от 1697 г. Това е съвременна интерпретация, в която с помощта на танца и класическия балет зрителите ще могат отново да се докоснат до силата на любовта, приятелството, надеждата и мечтите. Билети за "Котаракът в чизми" могат да се купят от касите на НДК.

Вълнуващите емоции за дребосъците продължават на 7 юни между 11 и 18,30 ч, когато в парковото пространство пред зала 6 ще се завихри истински празник. Децата ще могат да илюстрират книга, да моделират глина, да танцуват, да участват в създаването на театрален спектакъл и дори да станат част от анимационен филм. Ще участват арт студио "Малки таланти ОК", ателие "Прегърни ме" и студио "Компот колектив". Интересни рисунки ще бъдат показани в 11-ата годишна изложба на деца от ателие "Приказен свят" с ръководител Татяна Антонова. Те ще бъдат изложени от 1 юни в Арт галерия НДК.

В програмата е включено и национално изложение на художествени училища "Сектор арт", което ще се проведе между 20 и 26 юни в Мраморното фоайе на НДК от 10 до 18,30 часа. Събитието се осъществява в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност "Алос" и Министерството на културата, както и с подкрепата на фондация "Америка за България".

Тази година "Салон на изкуствата" се осъществява съвместно със "Софийски музикални седмици". Двата фестивала са част от календара на културните събития на Столична община за 2014 г. Те се реализират в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай