Косьо Цеков с премиера на новия албум

Косьо Цеков с премиера на новия албум | StandartNews.com

Съоснователят на ФСБ Константин Цеков ще има две премиери на новия си самостоятелен албум Take The Ferry Home ("Вземи ферибота за вкъщи"). Те са утре в столицата в "София лайф клуб" и в понеделник в рамките на Есенния салон на изкуствата в Пловдив - в Дом на културата "Борис Христов". Този албум е четвърти на Косьо след "Вертикали", "Крилете на рибите" и "Глътка от земните реки". В диска участват едни от най-добрите музиканти, с които съм имал удоволствието да работя и в предишните си солови албуми, казва Косьо: Владимир Карпаров и Васил Енчев - саксофон, Ивайло Звездомиров - бас, Дарин Василев - китара, Теодосий Спасов - кавал, Веско Ешкенази - цигулка, Димитър Константинов - цигулка, камерен оркестър на БНР, както и двама състуденти на сина ми от консерваторията в Грьонинген. Това са Адра Карим - пиано (Индонезия) и Одей Ал-Магут - тромбон (Русия). В промоцията ще участва и китаристът на ФСБ Иван Лечев. На барабаните е синът ми Стефан Цеков, което ме прави особено радостен, защото освен, че участва в концертите ми с ФСБ, свири и в моя албум, добавя музикантът.

- Косьо, какво съдържа дискът?

- Девет инструментални композиции и три песни по стихове на Живка Шопова.

- Защо си го нарекъл "Вземи ферибота за вкъщи"?

- Заглавието дойде от усещането ми на човек, който изпитва неповторимо усещане да се завръща винаги у дома. Там са семейството ми, приятелите ми, страната, в която съм се родил и обичам - България.

- Каква е музиката в албума?

- Обичам да експериментирам, така че и тук мисля, че съм успял да съчетая различни стилове - по малко джаз, фюжън и рок. Дори запълвам палитрата и с една класическа пиеса за цигулка и пиано, която се казва Me And My Friend. В нея свирим двамата с моя приятел, големия цигулар Веско Ешкенази, който в момента е главен концертмайстор на Амстердамската филхармония. Слава Богу, днес всеки музикант е свободен да съчетава различни прийоми и стилове, стига да са убедителни. Може би имам и късмета да не плащам данък на определен стил и да не се съобразявам с нормите в музиката. Затова този албум и композициите ми в него са плод на моментните ми настроения, без абсолютно никакви рамки. В този смисъл съм един щастлив човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай