Кои световни кино титани идват за София филм фест

Фолкер Шльондорф и Кшищоф Зануси са сред специалните гости на престижния форум

Кои световни кино титани идват за София филм фест | StandartNews.com

Двама от живите класици във вселената на киното идват у нас, за да представят творбите си на София филм фест. На 16 март престижният форум открива издание номер 27 с „Повелителят на горите“ на Фолкер Шльондорф, носител на „Оскар“ и „Златна палма“ в Кан. Лентата е за австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който преборва пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Ринаудо прокарва път не само към засаждането на разнообразни дървесни видове, но и път към надеждата. Той успява да върне вярата и да осигури препитанието на местните общности, като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство. В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо София филм фест ще посади своя гора – първа ще е фиданката на  Шльондорф. Ценителите ще гледат и избрана селекция от творбите му.

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси ще приеме овации за „Идеалното число“ – история, в която той отново се завръща към основните теми в творчeството си, като този път отговорите, които дава, са сложни и далеч не са очевидни. Кинолегендата майсторски използва философията на литературата, науката, медицината, икономиката, вярата и киното (дори „Декалог“ на Кешловски), за да провокира размисли за морала и смъртта. Зануси продължава да изследва състоянието на човечеството в съвременния свят, проучва вътрешния живот на героите и се пита дали е възможно да се преосмислят приоритетите в привидно успешно битие.

Какво е най-важно в живота: успехът или любовта? Пред тази дилема се изправят героите в „Идеалното число“. Йоахим е в края на дните си - има всичко, дори повече отколкото му е необходимо, а младият математически гений Давид е погълнат от научните си изследвания и преподаването. Срещата им неочаквано ще повлияе на съдбата и на двамата, водейки до размисъл за мистериозните пътища на живота, неговото отминаване и смисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай