Книгите тази седмица

Книгите тази седмица | StandartNews.com

Братът на Гьоринг спасил десетки евреи

"Преди да замлъкна" е въздействащ разказ за Холокоста

"Преди да замлъкна" е първият художествено документален роман на бизнесмена от далечна Бразилия Илко Минев. Неговият герой Лико Хазан е прототип на чичо му. Прелюбопитната му история тръгва от Перловската река и стига до могъщата Амазонка... Самата съдба на писателя е не по-малко интересна. Софиянецът Илко Минев има злополучието, а може би и късмета, навремето да е състудент и приятел на Жерминал Чивиков. Заради това тогавашната власт го разследва, но той успява да избяга. Съдбата го отвежда след редица перипетии в Сао Пауло. Там Минев преуспява като съдружник в две фирми. Но мечтата му е да пише проза. И я сбъдва с "Преди да замлъкна". Книгата е посветена на неговите предци, избягали от Холокоста благодарение на неизвестната у нас историческа личност Алберт Гьоринг, брат на фашисткия палач Херман Гьоринг. "Минев се е вживял в образа на своя чичо Лико Хазан. Извървял е пътищата на този невероятен "вечен" евреин скитник от двадесети век. И е прибавил нова сага към средновековните легенди за вечния скитник, прокуден от родината си, но посрещнат от човечеството като негов син", пише в предговора Валентин Караманчев. И продължава: Минев разлиства непознати страници от епопеята на спасяването на българските евреи. Непростимо е, че те са толкова малко известни у нас. Какво знаем за подвига на Алберт Гьоринг, който е спасил десетки чешки, унгарски, румънски и български евреи, и то тук, в България? Талантливото перо на Минев повдига тази завеса и трябва само да му благодарим.

Дийн Кунц пак смразява кръвта ни


На "Шадоу Стрийт 77" се случват зловещи инциденти на всеки 38 години, винаги през месец декември. Някогашната грандиозна къща в ренесансов стил сега има разнородни обитатели, сред които бивш сенатор, бивш морски пехотинец и виден учен, като никой от тях не подозира за мрачното минало на постройката, белязано от лудост, загадки и смърт. Единствено застаряващият Сайлъс Кинсли, който живее на последния етаж, е запознат с историята, защото е обсебен от нея. Роден през 1945 г. в Пенсилвания, САЩ, Дийн Кунц е ненадминат майстор на съспенса и "пулсиращия адреналин" в световната литература.

"Колко е лошо да се пуши"


Семейството на Рамона си има проблеми, но момиченцето взема присърце нещата и по своя си начин се опитва да ги оправи.

Бащата на малката пакостница остава без работа и изнервен от това започва да пуши. Семейството остава без пари и се налага всички да се ограничават. Рамона се опитва да помогне на татко си да спре цигарите, защото се притеснява за здравето му. В крайна сметка успява, а тогава баща й си намира и работа. Бевърли Клиъри е една от най-прочутите писателки за деца зад океана.

 

Връхлитат ни масови халюцинации

По различно време, в различни континенти хората са сполетени от видения - на отдавна починали близки, на събития, които вече са се случвали. В началото виденията са смътни и мимолетни, но за кратко време картините стават по-детайлни, по-ярки и натрапчиви. Настъпва епидемия от масови халюцинации.

Руски лекар мистик претендира, че е Синът Божи. Френска тийнейджърка твърди, че е получила видение на Жана д'Арк на кладата. В същото време учени се опитват да пресъздадат човешкия мозък неврон по неврон, така че да сътворят изкуствено съзнание. Дали случващото се има общо с този проект?

"Всичко е пламък"

на турския писател Селим Илери е исторически роман за времето на безмилостната императрица на Византия Ирина. Писателят се е опитал да погледне на днешния ден с очите на историята.

"Италианска афера"

Лейни е щастливо омъжена за известния писател Том Холингсуърт. Тя е запленена от чара му, но не подозира, че той е женен и има петгодишен син. След много години Лейни разбира, че бракът й се е крепял на една лъжа и това я съсипва...

"Произходът на лирата"

е сполучлива комбинация от история и митология. В началото на ХIХ век българското родопско село Гела, родно място на легендарния Орфей страда от османското владичество. Когато турците отвличат годеницата му, Иван Гелски поема към планината да търси отмъщение. Случайна среща с пътуващ музикант обаче го изпраща в чудния свят на звуците. Така писателят Бъкингам преоткрива за себе си и света мита за Орфей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай