Киномания започва с "Уроците на Блага"

Филмът, с който отиваме на Оскарите, получи поредна международна награда

Киномания започва с "Уроците на Блага" | StandartNews.com

37-мото издание на Киномания започва на 16 ноември в зала едно на НДК с "Уроците на Блага". Филмът на Стефан Командарев продължава да жъне успехи на престижни международни фестивали -  преди броени дни беше отличен в Рим, а у нас стана носител на седем награди "Златна роза". В лентата на екрана се завърна Ели Скорчева – след 30 години антракт. Партнират й Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев-Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента. Определен от международната критика като „социален трилър“, филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи. 

Сред акцентите в програмата на Киномания са премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство. Със специални прожекции фестивалът ще отбележи годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс. Публиката ще има възможност да гледа отново "Сирано дьо Бержерак" с Депардийо, "Пробуждане" с Де Ниро, "Последното метро" с Деньов, "М. Бътерфлай" с Джеръми Айрънс.

Зрителите ще се срещнат с любими актьори – Майкъл Кейн като "Великият беглец”, режисиран от Оливър Паркър; Итън Хоук и Педро Паскал в "Странен начин на живот” под режисурата на Педро Алмодовар; Майкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в "Гол за победа” на Тайка Уайтити.

Фестивалът ще продължи до 3 декември – както в зала едно на НДК и "Люмиер“, така и в партньорските "Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, "Влайкова“ и зала "Славейков“. Лентите ще се завъртят в "Лъки Дом на киното“ в Пловдив и във Фестивален и конгресен център във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай