Кино и творчески ателиета в Габрово

24-то биенале на хумора и сатирата продължава до края на септември

Кино и творчески ателиета в Габрово | StandartNews.com

Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството за 24-и път продължава да провокира публиката. Актуалното издание е на тема „Измерения на публичното“. Съпътстващата програма ще продължи до края на септември, а през отпускарските юли и август предстоят филмови прожекции и творчески ателиета, които не са за изпускане, ако сте близо до Габрово. На 19 юли от 18 часа ще се завърти лентата „The Happy Film“ – за австрийския художник Щефан Загмайстер, който създава обложки на албуми за „Ролинг стоунс“, Джей Зи и „Токинг хедс“, но смътно подозира, че трябва да има нещо повече. И решава да превърне себе си в дизайнерски проект. На 20 юли е образователната програма „За нас е важно“. В нея участниците ще научат какво може да бъде тема от обществен интерес и какви са правилата за водене на дискусия. Подходяща е за деца на възраст над 10 години. На 9 август публиката ще гледа филма за прочутия аржентински художник Антонио Сеги „Големият театър на света“, а на 16 август „Бярке Инглес – времето на архитекта“ за датчанина, проектирал един от небостъргачите, построени на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001 г. в Манхатън. Ингелс е обявен от The Wall Street Journal за „една от най-големите звезди в архитектурата“.
Музеят на хумора и сатирата вече представи Оле Фрам от „Лигна“ и Стефан А. Щерев от Информбюро в бар „Камъка“. Там те разказаха какво представлява радиобалетът и споделиха защо Дом-паметникът на комунистическата партия на Бузлуджа е интересен обект за пърформативна памет. Творческият колектив „Лигна“ създава поредица от представления, третиращи забравени исторически ситуации: стихийна стачка  в бивша фабрика, която в момента е главният оф-театър в Хамбург; забравената практика на масови танцови изпълнения и на движенчески хорове; „новият стар град“, който бе наскоро открит в сърцето на Франкфурт. Публиката е поканена да опита различни жестове – нещо като игра от трето лице. Оле Фрам говори за тази практика като начин на осъществяване на нова връзка с историческите паметници – в сетивно потапяне, което отваря пространство на автономно действие за участника. Оле Фрам е член на „Лигна“ заедно с Михаел Хюнерс и Торстен Михалсон.  От 2002 година работата им е отдадена на създаването на временни ситуации, които използват публиката като колектив продуценти – сдружение,  което може да създаде непредвидими, неконтролеруеми ефекти, оспорващи регулацията на дадено пространство.  Един от моделите – радиобалетът, създаден през 2002-а, предоставя на радиослушателите хореография от отхвърлени и забранени жестове в бивши публични, а сега контролирани пространства като железопътна гара или търговски център. Други - като „Новият човек” (2008), поставят под съмнение пространството на самия театър като апарат, който оформя субективност. По-нови творби като „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер” (2017) приканват участниците да поставят на сцена сложно взаимодействие, което им се разкрива едва постепенно.
Стефан А. Щерев е артист и директор на Информбюро Асоциация. Съосновател е на Антистатик – международен фестивал за съвременен танц и пърформанс, Европейска нощ на театрите, Номадска танцова академия България и Асоциация „Топлоцентрала“. През 90-те се изявява в Театър-студио 4хС, което работи в експерименталния сатирично-вариететен театър в Габрово. През 2011-а фестивалът Антистатик кани „Лигна“ да представи  „Новият човек”, а през 2014 – „Тайно радио” в София. През 2017-а „Лигна“, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов създават постановката „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер”, която открива театралния сезон във Франкфурт, а у нас ще може да бъде видяна на 30 ноември в есенната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.  Оле Фрам и Стефан А. Щерев гостуват в Габрово в рамките на проекта MAPS - https://nonument.org (Mapping and Archiving Public Spaces – картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран от програма Творческа Европа на Европейската комисия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай