Химнът за Левски. 3 големи мистерии

Написан е от композитор, който е роден дни след обесването на Апостола

Химнът за Левски. 3 големи мистерии | StandartNews.com

150 години след обесването на Васил Левски излиза наяве написан в средата на 20-ти век марш, посветен на националния ни герой.

Преди дни стана ясно, че това е творба на известния композитор, диригент и музикален педагог в миналото Георги Шагунов.

Химнът ще бъде изпълнен за първи от Бургаския духов оркестър на 3 март. Това е първата мистерия, предвид факта, че е посветен на годишнина от най-черната дата в българската история – 19 февруари.

Големите мистерии около марша обаче не свършват дотук.

Загадка е защо този марш е написан месеци преди смъртта на композитора. Най-впечатляващите си творби той пише през активния си период. Добре познатият ни химн на "Независимостта" е само един от тях. Много вероятно е причината да се крие в рождената дата на Шагунов. Интересно е, че той е роден няколко дни след обесването на Левски и вероятно в края на живота си е решил да преосмисли живота си и да напише творба, която да посвети на делото на Апостола.  И той като този химн е жизнеутвърждаващ, предпочел е да го свърже по-скоро с деня на рождението на Левски – 18 юли.

Защо не е изпълняван досега при положение, че отлежава от десетилетия в архивите на Бургас, също остава мистерия. Любопитна подробност е, че е написан 75 години след смъртта на Апостола, а е намерен още 75 години по- късно.

Иначе, похвално е усърдието на Бургаския духов оркестър. Диригентът Анастас Камиларов е работил няколко месеца по Химна за Левски, за да обработи партитурата и да може музикантите да изсвирят творбата на Шагунов.

Композиторът  дълги години живее в Бургас, където и умира, защото е дългогодишен капелмайстор на военната музика на 24-ти пехотен черноморски полк. Над 800 произведения на Шагунов се съхраняват в Държавния архив в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай