Петък,

Хайтов избрал Васил Михайлов за Петко Войвода

От: Агенция Стандарт -
962
Хайтов избрал Васил Михайлов за Петко Войвода
A
A
A

Васил Михайлов, който тези дни коментира върхове и неволи от театралното битие покрай 30-годишнината на наградите „Аскеер“, сподели по Би Ти Ви любопитни факти от началото на кариерата си.  

„След казармата започнах работа като шлосер в завод "Светлина" в Стара Загора. За година и половина стигнах до пети разряд – това е майсторска работа! Когато напуснах, взимах 700 лева заплата. След ВИТИЗ първите 2-3 години взимах 67 лева чисти пари. Но болестта, наречена театър, ме беше хванала“, разказа големият актьор. Той започва да играе в Театъра на българската армия още като студент. „Трябваше им човек за образа на касапин в някаква немска пиеса, но понеже бях само 70 килограма, ми сложиха шкембе. Излязох с къси кожени панталони. Вече с диплома отидох в Хасково, където направих 16 главни роли. Дори за година бях директор – само на 27. Но останалите 30 човека в трупата бяха по-млади от мен“, върна лентата звездата от сцената и екрана.

Първата театрална критика за него е озаглавена „Стругарят, който стана Ричард Трети“. „Питах автора защо стругар, все пак бях шлосер, а той ми отговори „Защото стругарят е най-яркият представител на работническата класа“, сподели още Васил Михайлов, който не става оперен певец, защото любовта към театъра надделява.

През 2021 се навършват 40 години от излъчването на първия епизод на "Капитан Петко войвода". По този повод актьорът припомни, че първоначално Коста Цонев е бил титуляр за ролята. „Мен не ме знаеха още. Показвали са на Хайтов снимки от кастингите с различни актьори, но той не ги е одобрявал. Когато ме вижда, казва: „Ей този помак е човекът!“

Тогава играех много в театъра и беше тежко. Жена ми водеше малкия син на снимки, че да ме види, да не забрави баща си“, призна Васил Михайлов.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com