Катри Липсон от Финландия идва с "Продавачът на сладолед"

Катри Липсон от Финландия идва с "Продавачът на сладолед" | StandartNews.com

Катри Липсон, ярко име на съвременната финландска проза, представя романа си "Продавачът на сладолед", спечелил наградата за литература на Европейския съюз. В сряда от 16.30 до 17 часа тя ще раздава автографи на щанда на издателите си от "Персей", а от 18 часа е премиерата с участието на авторката в Чешкия център. Входът и за двете събития е свободен. Мястото на представянето съвсем не е избрано случайно, защото по-голямата част от действието на книгата се развива в Чехия в края на 40-те години на миналия век.

"Продавачът на сладолед" е роман за енигматичната съдба на Естер, на нейния син и на нейната внучка, като всичко е пречупено през призмата на историята на миналото столетие и е претворено през обектива на тайнствен режисьор във филм със същото заглавие. Нишките се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий.

"Продавачът на сладолед" е изпълнен с богато въображение и модерно написан литературен трилър, в който не съществува такова нещо като случайността, а историята води завладяващ диалог с настоящето. Катри Липсон по образование е лекар, но винаги е обичала да пише: приказки, разкази, стихотворения, пиеси, романи. Получава номинация още с дебюта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай