Късметлийка под прикритие

С Андреас Пандзис. Големият майстор на киното нарича Силвия "изключителна актриса"

Късметлийка под прикритие | StandartNews.com

Още в 8. клас реших, че ще ставам актриса, признава Силвия Петкова

Силвия Петкова е в страхотен екшън - много по-горещ от този, в който попадна нейната героиня Яна, крими психоложката от последния сезон на "Под прикритие". Младата дама, която очаква първото си дете от Зоран Петровски - един от режисьорите на сериала, репетира няколко роли в любимия си театър "София". Тя е графиня Вронска, Анушка, Агафя, Мяхкая в "Анна Каренина". Николай Поляков я "разхожда" по кажи-речи целия конспект от женски персонажи на ръба на славянското чешитство, виртуозно описани от титана Лев Николаевич Толстой. Силвия открай време си търси белята с контрастни и рискови превъплъщения. Всъщност може би тъкмо заради тръпката решава да стане актриса още в 8. клас. Майка й рагира на мига със закономерната за всеки мислещ човек реплика: "Ама не четеш достатъчно!". Бъдещата звезда чете, но по-скоро предпочита да пише. От ранна тийнейджърска възраст

влачи поне по два тефтера по раници и чанти

за да лее екзистенциални размисли и страсти. Но не споделя често по темата - за тези й навици се разчува публично едва когато Силвия се превръща в Димитрова, срамежливата, тиха и секси даскалица по литература в "Революция Z". Та след като става ясно, че доста бясната девойка - първа приятелка от дете с Радина Кърджилова, ще се пробва в Академията, всички се успокояват поне на първо четене. Калин Врачански я води при Никола Гълъбов - доайен в Армията и тънък познавач на таланти. В началото той бая се чуди на момичето, която прилича по темперамент на бъдещата си героиня Пипи Дългото чорапче. Но маестрото постепенно разбира, че Силвия е родена да бъде под прожекторите. Нейният професор Здравко Митков също го осъзнава, но това никак не му пречи да я държи постоянно на нокти до последния миг преди всяка сесия. А на нея пък хич не й пука заради диалозите в турбулентните зони и завършва като отличничка, въпреки че

понякога я броят за черна овца

Доказва, че много я бива още от самото начало. Играе с Калин Врачански и Асен Блатечки в "За мишките и хората". В общинската трупа почти няма спектакъл без нея. Личи си, че сцената я опиянява - но се труди доста, не й се получава изведнъж, а тя и не иска. Киното е нейният наркотик. В "Лов на дребни хищници" е джаста-праста, мъжкарана и бунтарка. В "Непобедимите" 2 се появява за минути, но тутакси прави впечатление. Първо искали да й напишат повечко текст - видели, че много става, но после се разминала с обема заради типични "недоразумения", които наричаме "балкански" и "шуробаджанашки", но те са си типични за всемирната гилдия. Снима в "Райската компания" заедно с Петя Силянова, Анжела Недялкова и Анна-Мария Николаева - последното предложение на Холандия за "Оскар". Участва в "Радостта и тъгата на тялото" на Андреас Пандзис, чиято лента "Клането на петела" преди години беше предложението на Гърция за "Оскар". Известният режисьор, ученик на Андрей Тарковски, нарича Силвия "изключителна". Въобще в киното около нея витае особен късмет, който рано или късно ще изригне в нещо голямо. Скоро трябва да излезе и "Люси" на Асен Блатечки.

Силвия притежава още доста дарби - има пълно доверие на всеки до доказване на противното. Често казва на заслужаващите го "обичам те". Винаги е готова да се влюби в дете или в коте. Сее позитивизъм, докато другите се изясняват през зъби. За нея чашата е винаги наполовина пълна, докато околните са чудят как да изпразнят и малкото съдържание в своята. Обича да танцува в клубове - но не в стил "Грозни като смъртта", въпреки че в един момент бачка като барманка, за да си помага с финикийските знаци. Клишето "мъжко момиче" при нея е изпълнено с различно съдържание. Тренира бокс, в басейна е като стрела.

Открива реда във всеки хаос

и владее радостта от живота - най-голямото изкуство под небето. Най-обожава пътешествията. В периодите на колебания и търсене на нови смисли - сама с кучето в автомобила с пълна газ към самотна хижа. В близкото минало й е кеф да бъде вълк единак. Автентична къмпингарка - Калин й подарява първата палатка. Винаги когато й писне от любимата действителност, движена от интриги и интереси, се кани да си купи билет за Индия.

Силвия често спуска завесата над личния си живот най-вече защото й е омръзнало да я наричат "бившата на Врачански". Но е сигурно, че интерпретациите за продължилата почти две петилетки връзка и нейният финал ще се въртят още известно време по всевъзможни медии. Петкова отдавна изясни ситуацията: "Четири години се разделяхме и събирахме - беше мъчително. Трябваше да му се сложи край". Тя е категорична: Калин е земен човек с висок морал, който винаги ще остане неин приятел. Не е необходимо и задължително да си интимен с някой, за да го допуснеш в битието си. Държи най-много на семейството. И въпреки че изглежда крехка и винаги се усмихва, направлява кариерата си с желязна хватка - успя да се изтръгне от заробващите договори на bTV, за да пробие в БНТ с "Под прикритие". Не обича да бъде ничие "лице". Виж, ако е за мода, става. Позира като арт хулиганка във Friction code - с клинове, срязани рокли, с асиметрични одежди. Това е част от стайлинга й - шик извън канона. Кубинки към официални дрешки. Никаква скука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай