Картина на Гоген сее смърт

Картина на Гоген сее смърт | StandartNews.com

Сравняват кримката с романите на Агата Кристи

"Бретонски афери" /"Ентусиаст"/ от Жан-Люк Баналек е сравняван с романите на Агата Кристи, Дона Леон и Жорж Сименон, а главният му герой комисар Дюпен единодушно е определен за наследник на Мегре, Брунети и Поаро.

В една гореща юлска утрин в живописния Понт-Авен, вековно средище на големи художници като Гоген и Бернар, лятната бретонска идилия е прекъсната от брутално убийство. Собственикът на най-известния местен хотел "Централ" Пиер-Луи Пенек е убит по особено жесток начин. Кой иска да убие 91-годишен старец, уважаван местен меценат, и защо? Какво се е случило през последните дни от живота му?

Случаят поема комисар Дюпен, преместен от Париж в бретонската провинция, в туристическия град Конкарно, наричан от местните "синият град".Следите на престъплението го отвеждат до изключително ценна картина на Гоген и до разобличаване на една голяма семейна трагедия.

Комисар разплита убийство на свещеник

Четирийсет млади мъже лежат по очи на калдъръмения площад пред "Нотр Дам" в очакване да бъдат ръкоположени за проповедници от кардинала, заобиколени от хиляди зяпачи. Група полицаи, начело с комисар Булар, си проправя път през тълпата, търсейки едно 19-годишно момче.

Така започва книгата на Тимоте дьо Фомбел "Ванго: Между небето и земята", излязла за пръв път през 2010 г. във Франция. Отгледан само от бавачката, известна просто като Мадмоазел, Ванго няма понятие кой е и откъде идва. Годината на действието е 1934, а Ванго е несправедливо смятан за главен заподозрян в убийството на свещеник...

Фундаментален речник осветлява психоанализата

Основната цел на Речник на психоанализата е да бъде полезен, да се превърне в работен инструмент за изследователите и изучаващите психоанализа, за други специалисти, както и за широк кръг любопитни читатели, твърдят издателите. Статиите са представени по азбучен ред, а всеки термин е предмет на отделна дефиниция и коментар. Това е един от най-известните речници на психоанализата, появил се за първи път през 1967 г. и издаден впоследствие на седемнайсет езика. Намерението на авторите да осветлят първоначалния смисъл на понятията ги насочва към концептуалния апарат на Зигмунд Фройд.

Мълчаливите съпруги са опасни

Написан от две различни гледни точки, "Мълчаливата съпруга" е блестящ трилър за рухването на брака, за една двойка по пътя към катастрофата. Бракът на Джоди и Тод постепенно се разпада. От това зависят много неща, включително охолният живот, който двамата водят в своята къща на мечтите. Той изневерява отново и отново. Тя отказва да приеме истината. Той води два различни живота. Тя обича да си отмъщава. Той решава да промени правилата. Тя няма какво повече да губи. И се превръща в убийца...

Познаваме ли хората от квартала

Уве е на 59, заклет почитател на сааб и вдовец. Тъгата по любимата му Соня го кара всеки ден да пожелава смъртта си. Вечно гневен и недоволен, наричат го кошмарния съсед. Той е темерут - от хората, които сочет с пръст онези, които не одобряват. Една случка обаче ще промени киселия старец и ще разтърси до основи квартала. Оказва се, че за Уве да спаси човешки живот е дреболия. Бакман е известен шведски блогър и писател. Уве е роден именно в блога му, статията за него, която после се превръща в роман, е прочетена 600 000 пъти. Издава го "Сиела".

Суровите храни дават енергия

Какви са ползите от консумацията на сурови храни? Отговор на този въпрос дава Виктория Бутенко, като прави и задълбочен анализ на тази мания. Тя се позовава на научни открития, които допълва с примери от собствения си опит. Бутенко разглежда подробно и зависимостта ни към обработените храни, като предлага на читателя и 12 стъпки от прехода от обработените към сурови храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай