Кърджали срещна автора на "Повторени сънища"

Кърджали срещна автора на "Повторени сънища" | StandartNews.com

Журналистът и писател Николай Нинов представи в Кърджали новата си книга "Повторени сънища. Фотописи от мистична България". Авторът сподели, че именно това е истинската премиера на томчето. "Идеята се появи в Източните Родопи, близо до Кърджали. В района има едни невероятно дивни и диви места, край Дъждовница и Ковил, които ме накараха да тръгна по тези пътища, да се запаля и да сглобя в крайна сметка тази книга", сподели Нинов.

В изданието може да се видят запечатани тракийски светилища, скални ниши и феномени, гробници в Родопите и други райони на страната, запазили се край села и махали. За да събере и представи не толкова популярни и изпълнени с мистика места, Нинов е пропътувал хиляди километри в продължение на три години. Посетил е близо 250 природни и исторически забележителности и е направил около 200 уникални снимки.

Това е една от причинете Ники да нарече книгата си и "фотопис".
"Повторени сънища" е учебник за изкуството да се пътешества из непознатата България, едно приключение, в което авторът въвлича и читателите", каза при представянето Радост Николаева, директор на Фондация "Кръг". Според археолога Милен Камарев "Нинов се разхожда из свещените обекти като прероден жрец, който търси изгубените спомени от посвещенията в тайнствата, в тайните на предишните си живот."

Нинов сподели, че обмисля и продължение на "Повторени сънища" като подчерта приноса на съпругата си Лидия, която не само го "запалила" за красивите ни планини, но и помогнала за създаването на книгата. Той разказа, че през последните години се наблюдава една модерна вълна от млади хора, които дори с бебета в раница обикалят по труднодостъпни места, което изключително го радва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай