Камен снима с Робърт де Ниро

Камен снима с Робърт де Ниро | StandartNews.com

Великият актьор винаги благодарил на нашенеца на родния му език

Още едно българско име се завъртя в надписите на холивудските продукции. И не само това - Камен Велковски стои и зад няколко доста успешни американски филма. В момента той участва като асистент в снимките на "Равни" с Кристен Стюарт. Звездата от "Здрач" е главната героиня в нова научна фантастика, а режисьорът Дрейк Доремус извикал нашенеца да му помага. В популярния напоследък жанр на антиутопията се разказва за любовна история в свят, в който емоциите са забранени. В лентата участва и Гай Пиърс от "Мементо" и шесткратният носител на "Оскар" "Войната е опиат" на Катрин Бъгалоу. "Равни" трябва да тръгне по кината до края на годината заедно със Sight Unseen, най-новия филм, подписан от българина.

Камен Велковски е в Ню Йорк вече 14 години и има завидна кариера. "От малък мечтаех да живея в мегаполиса. В началото не ме допускаха често до снимачната площадка. И тук бюрокрацията е доста стриктна и е трудно да бъде преодоляна. Но моята страхотна преподавателка от ВИТИЗ, професор Снежина Танковска, ме научи на много неща извън актьорска професия. Така че успях някак си да преодолея всички пречки", разказа преди време Камен пред bTV.
Той има толкова много работа, че от 2001-ва насам се е прибирал само веднъж в София, за да види родителите и сестра си. Всъщност това е годината, когато Харви Кайтел, Дейвид Аркет и Миа Сорвино пристигат в България, за да се снимат в "Сивата зона". Режисьор е Тим Блек Нелсън, а продуцент е Ави Лернър, собственикът на "Ню Бояна". Това се оказва първата лента, в която Камен Велковски фигурира като част от екипа на холивудска продукция.

Миналата година излиза драмата "Мангелхорн" с Ал Пачино, в която Велковски отново изпълнява ролята на асистент-режисьор, този път на Пол Логан. Героят на Пачино е отшелник в третата възраст, врекъл се в рутината и еднообразието. По професия е ключар и докато сръчността му отваря вратите на хората, неговият собственоръчно заложен капан остава блокиран. Блокиран от стотиците неизпратени писма, които пише всеки ден до въображаема любов. Така че Камен е бил на една ръка разстояние от големия Ал и е можел да черпи направо от извора на абсолютния му професионализъм. Там среща и Холи Хънтър, на която също е поверена една от главните роли.

Пак през 2014 година българският кинаджия работи по "Всяко тайно нещо". Той е втори асистент на режисьорката Ейми Бърг, а главните роли в киносагата са поверени на Елизабет Банкс и Дакота Фанинг. Година по-рано Велковски се разписва и като част от продуцентския екип на лентата "Джими П." на Арно Деплешен. Филмът е вдъхновен от истински събития, а историята е разказана от носителя на "Оскар" Бенисио дел Торо. В центъра на сюжета е Джими Пикард - индианец от племето блекфут, който по време на Втората световна война се е борил срещу нацистите във Франция. След края на конфликта той е приет във военна психиатрична болница в Топека, щата Канзас, където биват лекувани войници. Джими страда от силно главоболие и често се случва болката да притъпи всичките му сетива. Неспособни да намерят причината за тежкото му състояние, лекарите се обръщат за помощ към френския психоаналитик и антрополог Жорж Девъро, който е известен и със знанията си за индианската култура в Съединените щати.

"На снимките имаше човек от племето блекфут, който непрекъснато даваше уроци на Бенисио. Дел Торо е изключителен професионалист, абсолютно беше влязъл в кожата на героя си. Филмът бе номиниран за "Златна палма" в Кан през 2013-а. Премиерата мина страхотно. Всички аплодираха на крака екипа ни", разказва 37-годишният софиянец, който също е минал по червения килим на Ривиерата.

Твърде жив е все още споменът на Камен от работата му с Робърт де Ниро във "Фамилията" от 2013-а. Той е втори асистент-режисьор на Люк Бесон, който е взел за главните роли още Томи Лий Джоунс и Мишел Пфайфър.
"Колкото е голям Де Ниро като актьор, толкова е нормален в отношенията си с хората. Вече беше идвал в България и знаеше, че това е моята родина. Затова всеки път като минаваше край мен след края на снимките, ми казваше на български: "Благодаря, Камен!", разказва Велковски.

С Джеръми Айрънс и Кевин Спейси има шанса да бъде заедно за "Предел на риска" от 2011-а. Този път асистира на Джей Си Чандър в неговия дебютен трилър за банките и техните клиенти в началото на световната икономическа криза. В екипа има още цял куп холивудски звезди - Деми Мур, Стенли Тучи, Мери Макдонъл. Виждал е отблизо и как работи Лив Тайлър във филма "Супер", където името Камен Велковски отново е в списъка на асистент-режисьорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай