Калояново се стяга за Депардийо

Калояново се стяга за Депардийо | StandartNews.com

Дами от различни възрасти тръпнат в очакване на любимеца си, на когото ще точат баници

Пловдив. Пловдивското Калояново трескаво се готви да влезе в световното кино. Тази седмица стана ясно, че красивото и спокойно село от Долината на траките след по-малко от месец ще посрещне френската звезда Жерар Депардийо. Актьорът с руски паспорт ще снима тук и в околностите филма с работно заглавие "Пътешествие".

Всичко ще се случва сред естествени декори. Сюжетът ще върне зрителите в 70-те години на миналия век. Героят на Депардийо е възрастният Ваня, който е много самотен и тъжен след загубата на съпругата си. За да разнообразят всекидневието му, неговите роднини решават да му подарят домашен любимец. Тъй като обаче са бедни хора, действат практично и му купуват прасе. След период на взаимна адаптация Ваня и прасето така си допадат, че когато за Коледа семейството решава да заколи животното, стопанинът му категорично се противопоставя. За да го спаси от ножа, се качва с него в стария си трабант и бяга. Започва дълго пътешествие, по време на което се разиграват различни случки и срещи с интересни хора. Един от тях е мъж на име Сандокан. Естествено, за неговата роля е поканен индиецът Кабир Беди, който изигра героя преди 40 години.

"Ще посрещнем двете звезди, както си му е редът и няма да се посрамим", споделяха вчера жителите на Калояново. Чули, че цялата френско-италианска лента ще се снима в техния край, те дори се готвеха да се предложат за статисти, ако режисьорът има нужда от масовки. Мария, една от най-колоритните местни баби, сподели, че харесвала Депардийо отдавна. Обожавала го в "Клетниците", а в героя му от "Граф Монте Кристо" дори била влюбена за известно време. Възрастната жена се зарече, че ако успее да говори с него, щяла да го покани у дома на баница, сладка питка и домашно прясно мляко. Съседката й Румяна не остана по-назад. Обеща да заколи на чаровния французин петел и да го нагости с картофена яхнийка и ръчно точена погача. 82-годишният Иван пък щял да поднесе напитките на трапезата. Горд от факта, че героят на Жерар от Калояново му е адаш, щял да кръсти виното от новата си реколта "Депардийо". Още повече, че актьорът се слави като почитател на гроздовите еликсири и има собствено шато в родината си. Не само възрастните, а и младите хора в селото са безкрайно щастливи от предстоящото събитие. Не помнят досега да е идвала при тях филмова звезда от подобна величина, а Депардийо намирали за изключително обаятелен. Искали да се снимат с него за спомен и да получат автограф. Калояновци, които имат роднини в други градове, пък вече са разгласили и сред тях новината. Стягат стаите за гости, тъй като ще посрещат близките и приятелите, които искат да видят на живо Жерар и Кабир.

"Разбира се, че ще посрещнем Депардийо както подобава", обясни и кметът на община Калояново Александър Абрашев. Той уточни, че за снимките научил от медиите и до момента никой не го е информирал официално. Имал обаче готовност да направи бърза организация за посрещането - още повече, че имал опит с височайши гости, които през годините са идвали в Калояново. Не са били филмови звезди, но пък са също известни хора - като Жозеп Борел, който бе председател на Европейския парламент от 2004 до 2007 година. Абрашев не скри, че не му е особено приятно като се говори, че Калояново става за декор от 70-те години на миналия век, защото нито селото е западнало, нито хората са изостанали. "В момента тук се работи активно, а проектите, които реализираме, са на стойност 7-8 милиона лева", обясни кметът. Надява се, че мястото е избрано от екипа на лентата заради красотата на природата и спокойния живот. От сега Абрашев е замислил да заведе Депардийо в двете църкви на Калояново - католическата "Свети Андрей" и православния храм "Света Троица". Щял да го покани и на кафе в кабинета си, за да му разкаже за този български край.

"Ще измислим и хубав подарък - като прекрасната книга-албум на доцент Костадин Кисьов, посветена на археологическите разкопки в региона", казва още Абрашев. Ще приготвят още кошница с вина и колбаси от "Деликатес Житница". Канят се да водят Депардийо и компания да видят и слушат изпълненията на местните фолклорни трупи. Една от спирките им ще бъде в Отец Паисиево, където ще ги посрещне прочутият кукерски състав. "Дори ще предложим на Депардийо да го облечем като кукер, защото сигурно не е имал подобно преживяване", каза Александър Абрашев. "Ако екипът пожелае да спи тук, има и къде да настаним хората - в двата прекрасни хотелски комплекса наблизо. Ще ги водим на дегустации в двете винарни и конната база "Тракиец", хвали се кметът. Надява се със снимките на филма да се случат много хубави неща в Калояново.

Учат Жерар да кара трабант

Във филма има много важен персонаж - трабантът. Немското возило е собственост на Ваня, но отдавна не е излизало от плевнята в двора на къщата му. За да спаси прасето си от ножа, на стареца му се налага да седне отново зад волана. Тук в действие влиза автомобилът от соца. Но Жерар ще трябва да бъде обучен. Преди два дни хора от екипа са били на място край писта "Дракон", която е в землището на Калояново, правили са снимки и са обяснили, че актьорът ще тренира тук. Краткият курс по шофиране е необходим на Депардийо, защото той никога през живота си не е карал трабант, а този автомобил има по-особено разположение на скоростите - при волана. Христо Стоилов от "Дракон" заяви за "Стандарт", че още няма официално съобщение, че звездата ще тренира на негова писта, но не скри, че е чул за снимките в Калояново. Дори щял да покани двама от най-известните ни автомобилни състезатели - Румен Дунев и Илия Царски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай