Какво ни очаква в "Игра на тронове"?

Какво ни очаква в "Игра на тронове"? | StandartNews.com

Феновете плетат интриги и се опитват да познаят хода на сценаристите

Петият сезон на "Игра на тронове" бе повече от кървав, но и вълнуващ. Видяхме нашия Захари Бахаров да размахва огромна секира като канибалския вожд Лобода. Видяхме и един от най-обичаните образи Джон Сноу убит от нощната стража, което предизвика шок при феновете на Кит Харингтън и фамозната му роля. А най-интересното е, че сценаристите взеха завой от книгата и вече сюжетът трудно подлежи на прогнозиране. Дж.Р.Р. Мартин все още не е публикувал последния роман, а екранизацията става все по-самостоятелна в сюжета си - кой може да разбере какво ще се случи?
Най-изкъсо следящите сериала фенове обаче имат усет за развоя на нещата. Лесният начин да пророкуваш "Игра на тронове" е да помислиш кои са любимите ти герои и после да заключиш, че е невъзможно да умрат. Именно в това "невъзможно" са се прицелили сценаристите и авторът на поредицата Дж.Р.Р. Мартин - сериалът стана най-гледаният в света, защото наруши всички "невъзможни", които човек има във въображението си. Зрителите, които са чели и книгите, нямаха колебание - щом Джон Сноу умира там, ще загине и в сериала. Но пък много други интриги са решени по съвсем различен начин на екран. Затова тук предлагаме най-логичните и интересни развръзки, които феновете си мислят, че ще видим в шестия сезон. Той е още далеч, но вълненията от финала на петия отключиха куп догадки и предположения. Още повече, има и вероятност, според последните киноклюки, най-гледаната поредица в света да се снима в съседна Македония - важните интриги ще се случват на неколкостотин километра от тук.
Ето най-вероятните сюжетни развръзки за култовия сериал.

Джон Сноу: Възможност за възкресение

На никой не му се иска това да е краят на образа на Кит Харингтън. Сноу беше предателски убит от неговите хора - най-неочакваната сцена в петия сезон. Но всички се надяват на един страхотен вариант. Така и не бе станало ясно коя е майката на Джон Сноу. И има шанс тя да е с таргариенска кръв. След като го убиха, палачите по всяка вероятност ще изгорят трупа му на клада. Е, ако Джон обаче е таргариен, това означава, че ще възкръсне от пламъците като феникс. Това би било най-зрелищният начин образът му да се върне на екран, но нищо не е сигурно. Другият вариант е Джон да бъде съживен от Мелисандра, която показа вещина в некромансърските магии.

Всички се надяват Кит Харингтън да се върне в сериала

Церсей се завръща с отмъщение

Унижението, което изтърпя Церсей Ланистър, бе изумително. Сложната плетка от интриги, с която се опитваше да раздели сина си Томен с бъдещата му съпруга, я вкара в игра с религиозен култ, който се обърна срещу нея. В крайна сметка никак небогоугодното й кръвосмешение със собствения й брат обаче стана публично и тя попадна в затвора. Пи вода от пода, изтърпя куп мъчения, а накрая й отразяха косата и я принудиха да извърви пътя на срама - чисто гола през целия град, който я ругае и хвърля кал по нея. Разбира се, специално за тази сцена бе ползвана дубльорка...
Феновете подозират обаче, че съдбата ще продължи да закриля Церсей и с нея няма да се случи нищо фатално. Прогнозата е, че всичко ще се развие на принципа "Това, което не ме убива, ме прави по-силен" и тепърва Ланистър ще се завърне с отмъщение. Има логика съюзът й с Планината да продължи да носи плодове и тя да използва грамадния мъжага за особено жестоки цели.

Церсей винаги има план Б

Денерис обединява дотраките

Денерис Таргариен е най-любимият женски образ в култовата поредица. Шегите са, че ако загине и тя, феновете буквално ще вдигнат въстание срещу Дж.Р.Р. Мартин и сценаристите на сериала.
Опитите й да събира армии отвъд Вестерос се увенчаха с неуспех. Денерис научи ценния урок - че няма как да упражняваш власт и същевременно да бъдеш добър с поданиците си. В крайна сметка тя едва се спаси от смъртта и драконът я отнесе до земите на дотраките. Нежната русокоска има сериозна биография с номадските племена - бе женена за Дрого и знае как да се оправя с кръвожадния им нрав. Очакванията сега са красавицата да обедини враждуващите едно с друго племена и да стане кралица на дотраките. Ще стане трудно, но има цял сезон време, за да ги овладее. Оказа се, че драконите й не са чак толкова силни, колкото очаквахме - но един легион от разбеснели се и напомнящи на ордите на Чингиз хан номади ще свърши работа.

Денерис пак ще си има работа с дотраките

Тириън заповядва на свободните градове

Откакто уби баща си в тоалетната с арбалет, Тириън изпада във все по-кофти перипетии. Джуджето, любимец на публиката, в момента е застинал в земите на свободните градове. Последната му реплика бе, че ще остане там, защото някой трябва да ги управлява. Логиката е ясна: Тириън, бидейки много по-вещ в словото и реториката, ще се справи там, където Денерис се провали. Прокуден отвсякъде, той би могъл да обедини хората от земите на свободните градове, но преди това трябва да се справи с "бунтовниците" - много неприятна пасмина, която избива всичко живо с трудно доловими причини. Веднъж щом реши проблема с тях, Ланистър ще овладее страхотна мощ и територии. Прогнозата на феновете е, че заедно с Денерис двамата могат да създадат адски мощна армия - на дотраки и провинциалисти, които да се превърнат в суперсила.

Очакването е Тириън да овладее свободните градове

Аря се превръща в машина за убиване

Аря се забърка в зловеща история. В храма на Многоликия бог я учеха, че трябва да овладява страстите си и да забрави миналото си, за да се превърне в перфектния наемен убиец. Е, не успя - след като уби Мерин, самата тя ослепя - гуруто й направи нещо като вуду магия, от която може би има измъкване, но едва ли ще е лесно. Прогнозата на феновете е като за Нео от "Матрицата" - че именно слепотата ще превърне Аря в сила, и че постепенно ще се научи да ползва на макс останалите си сетива. Липсата на зрение допълнително ще я привърже към сенчестата мъдрост, на която вече служи, прогнозират наблюдателите на сериала.

Слепотата дава сили на Аря Старк

Бран побеждава белите бродници

Една от най-интересните сюжетни линии бе напълно зарязана след четвъртия сезон и със сигурност ще бъде подета наново в шестия. Магическите сили на Бран се пробудиха: вече се вселява в хора толкова добре, колкото и в животни. В шестия сезон се очаква най-малкият Старк да стигне до предела на Севера, където ще изкара "курс" по магия при първите хора. Бран реално ще е първият истински магьосник в поредицата, а силите му ще нарастват. След смъртта на Джон Сноу има и една особено находчива прогноза за Бран - че само той може да се изправи срещу белите бродници. Силата на зомбитата в момента изглежда несъкрушима - прегазват всичко по пътя си, а освен това всеки убит противник възкресяват като безмозъчен мъртъв, добавящ численост към армията им. Е, Бран обаче ще придобие онези магически сили, които да унищожат непобедимите зомбита, или поне да направят сраженията с тях възможни.

Топ 10 на репликите

"Човекът, който произнася присъдата, трябва да е и човекът, който замахва с меча" (Нед Старк към сина му Бран)

"Драконът не може да бъде роб" (Денерис Таргариен)

"Хаосът не е яма. Хаосът е стълба" (Литълфингър)

"Ще ми се да съм чудовището, което мислите, че съм" (Тириън Ланистър)

"Не съм много добър в насилието, но съм добър в убеждаването на други да го извършат вместо мен" (Тириън Ланистър)

"Трудно е да сложиш каишка на куче, след като вече си му слагал корона на главата"

"Когато играеш играта на тронове, или оживяваш, или умираш" (Церсей)

"Сватба на дотраките без поне три убийства се счита за слаба работа"

"Когато зимата падне и белите ветрове задухат, самотният вълк умира, но глутницата оцелява" (Нед Старк)

"Никой човек не е свободен. Само децата и глупаците мислят така" (Тивин Ланистър)

Травмирани зрители бойкотират епизодите

На майтап или пък като истина, в youtube се нароиха куп клипчета, в които са заснети лицата на хора, проследяващи с недоумение смъртта на Джон Сноу. Преди имаше такива и с най-кървавия момент в сериала - Червената сватба. Дж.Р.Р. Мартин принципно отдавна е известен като маниакален убиец на главните си герои, но в петия сезон нещата съвсем загрубяха. "Ако убият и Денерис, спирам да гледам този сериал", канят се феновете в мрежата. А сайтовете за колажи пък пуснаха "анкета", в която на въпроса "Как си" можеш да отговориш по три начина. "Добре", "Не съм добре" и "Емоционално травматизиран от "Игра на тронове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай