Какво е тайното послание на Мунк във "Викът"

Ново изследване разгада мистериозния надпис върху култовото произведение

Какво е тайното послание на Мунк във "Викът" | StandartNews.com

Едвард Мунк е оставил мистериозен надпис върху картината си "Викът", показаха инфрачервени сканирания, информира БиБиСи, цитиран от БГНЕС. Малко и едва забележимо изречение, написано на една от най-известните картини в света, е причина за много предположения в света на изкуството. Думите "Може да е нарисувано само от луд" са изписани с молив в горния ляв ъгъл. Сега, нови тестове, направени от Националния музей на Норвегия, потвърдиха, че са направени от самия автор на произведението.

Оригиналната картина, показана за първи път в родния град на Мунк Осло (тогава Кристиания) през 1893-а, се превърна в радикален и вечен израз на човешкото безпокойство. Влиянието му се простира чак до поредицата филми на ужасите от Холивуд от 90-те и до съвременните им варианти.

Произведението е подложено на консервация в подготовка за поставянето му в новия музей, който трябва да бъде отворен в норвежката столица догодина.

Изкуствоведите отдавна бяха раздвоени в предположенията дали изречението е акт на вандализъм, извършен от възмутен зрител, или е написано от самия Мунк – за когото се знае, че през целия си живот е имал проблеми с психичното здраве. Музеят стигна до заключението, че думите са написани от Мунк, след като използва технология за анализ на почерка и сравнение със собствените му дневници и писма.

"Написаното без съмнение е дело на Мунк", каза уредникът на музея Маи Брит Гуленг. "Самият почерк, както и събитията, случили се през 1895-а, когато Мунк показва картината в Норвегия за първи път, всички сочат в една и съща посока".

През 1994-а "Викът" е откраднат от норвежки музей на изкуствата. Той е открит при операция под прикритие от британски детективи. По това време произведението предизвика силна критика, заедно с публични спекулации около психическото състояние на Мунк. Според неговите дневници Мунк е бил силно наранен от реакцията и се смята, че се е върнал към картината, за да добави след това изявлението си с молив.

Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на депресия и Мунк най-накрая е хоспитализиран след нервен срив през 1908-а. Неговата майка и по-голямата му сестра са починали, преди той да навърши 14, баща му почива 12 години по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай