Как българин композира за "Междузвездни войни"

Пловдивчанинът Тихомир Христозов работи за някои от най-големите филмови продукции

Как българин композира за "Междузвездни войни" | StandartNews.com

Фото bTV

Eдва ли някой си e представял, че музика на световно ниво се създава в малко студио в центъра на Пловдив. Точно там обаче е работното място на Тихомир Христозов. Само преди няколко седмици негови композиции бяха избрани да озвучат трейлъра на най-новата история в поредицата "Междузвездни войни".

"Тази музика, която избраха, написах преди година. Хората, които правят рекламната кампания на сериала "Мандалориан", просто са избрали моята музика. Преди това обаче участвах, когато имаше запитване за "Междузвездни войни 9". Тогава имахме поръчки от разпространителя и започнахме да работим по първите трейлъри. Направих няколко музики, това беше голям стрес в началото, защото винаги съм имал огромен респект към този филм. Изведнъж ти казват: "Трябва да направиш обработка на саундтрака на Джон Уилямс". Сутринта станах и след 13 часа музиката беше готова!", спомня си Тихомир в интервю пред bTV.

Да достигнеш толкова високо ниво във филмовата индустрия обаче не е лесна задача. Тихомир казва, че музиката просто трябва да е в главата ти и да имаш фантазията да развиеш една проста мелодия в нещо грандиозно. Трябва обаче и да си иновативен. "Музиката за трейлъра трябва да бъде на много високо ниво, супер въздействаща, защото все пак това е представянето на филма пред целия свят. Всички кина го пускат, в интернет, платформи. Ситото е много голямо, много редактори трябва да ти оценят работата, за да те пуснат изобщо."

Музиката е част от семейната история на Тихомир от поколения. Неговият вуйчо е един от първите солисти на ансамбъл "Филип Кутев". Тихомир пък започва да свири на гайда, когато е на 5 години, а след това идва и пианото.  "В началото беше само народна музика, но един ден, когато бях някъде на 10 години, излезе филмът "Титаник" и саундтракът ми направи адски голямо впечатление – много красива музика, страхотен филм. Тогава някак си мечтаех да бъда част от такава голяма продукция", спомня си музикантът.

Освен в трейлъра на "Междузвездни войни", музиката на Тихомир звучи и в много други холивудски продукции. Първата стъпка, която прави към Холивуд, е за филма "Жената-чудо", композирайки музиката за рекламата на филма в Латинска Америка. Пет години по-късно, неговите звукови дизайни и композиции са използвани в над 40 филмови продукции.

Тихомир казва, че всеки творец трябва да търси нови предизвикателства и никога да не спира да се развива. Той вече си е поставил и нова цел.

"В момента съм на ниво – на върха на малкия хълм. А до върха в планината има още доста път. Все пак човек не бива да прескача, има си стъпки, които трябва да се минат, защото това ти дава опита, виждането, рутината, дава ти свободата да твориш. Тази година, дай Боже, всичко да е наред с пандемията, надявам се, че ще достигна следващата стъпка – саундтрак към цял филм, разбира се за холивудска продукция", споделя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай