Изоставят Мат Деймън в Космоса

Изоставят Мат Деймън в Космоса | StandartNews.com

Това е една от най-добрите научнофантастични истории, казва режисьорът Ридли Скот

"Марсианецът" е филм за оцеляването чрез силата на духа и чувството за хумор

"Марсианецът", новият филм на Ридли Скот, е базиран по едноименния бестселър на Анди Уеър.

По време на пилотирана мисия до Марс, след силна буря, астронавтът Марк Уатни (Мат Деймън) е счетен за мъртъв и е изоставен от колегите си. Но Уатни оживява и се озовава съвсем сам на враждебната планета. Разполагайки само с оскъдни запаси, той трябва да се осланя на своята изобретателност, съобразителност и дух, за да оцелее и да намери начин да сигнализира на Земята, че е жив. На разстояние от милиони мили НАСА и екип международни учени работят неуморно, за да върнат Марсианеца обратно вкъщи. Междувременно екипажът му планира безразсъдна, ако не и невъзможна, спасителна мисия. Целият свят се обединява, за да подпомогне безопасното завръщане на Уатни.
"Това е историята на крайно оцеляване. Марк Уатни е поставен под невъобразими натиск и изолация, а филмът е за това как той реагира на ситуацията. Съдбата на Марк се определя от това дали се поддава на паника и отчаяние и приема смъртта като неизбежна, или избира да се осланя на своята квалификация, находчивост и чувство за хумор, за да запази спокойствие и да реши проблемите. Това е една от най-добрите научнофантастични истории, които някога съм чел", разказва режисьорът.

Историята се развива в близкото бъдеще, след около 12-15 години, и почти всеки научен аспект в сюжета е реалистичен и подкрепен от съвременната теория. А актьорският екип е също звезден - Джесика Частейн, Кристен Уиг, Джеф Даниелс, Майкъл Пеня, Кейт Мара, Шон Бийн, Себастиан, Чиуетел Еджиофор.

"Марсианецът"***

Прокурор в битка със съдебната система

"Защо аз?" пита младият и амбициозен прокурор Кристиан, когато изненадващо е назначен да работи по деликатно дело, в което по-възрастен негов колега е обвинен в корупция. Казусът би могъл да даде тласък на кариерата му, а има точно обратния ефект. Обвиняемият настоява, че е невинен, но по-висшестоящите от Кристиан го карат въпреки това да започне процеса, дори без доказателства. Опитите на прокурора да извади истината наяве го водят до разкриването на грандиозен план. Случаят му е отнет, той е отстранен и е принуден да замлъкне. Системата отвръща с отмъщение и издърпва чергата изпод краката на младия мъж.

Филмът е написан и режисиран от утвърденото име в румънското киноизкуство Тудор Джурджу. "Радикалният ядосан поглед на Джурджу описва държава на хаоса. Освен това демонстрира какво значи всемогъщество, когато корумпираните законодатели и изпълнителната власт се покриват взаимно. Прокурорът трябва да избере дали да се върне към стария си живот, или да се възпротиви и да поеме риска да влезе по-надълбоко", пише критиката на филма "Защо аз?".

В драмата, която е копродукция между Румъния, България и Унгария, участват Михай Константин, Емилиан Опреа, Андреа Василе, Дан Кондураке и Ливиу Пинтилеаска. Продуценти от българска страна са Борислав и Виктор Чучкови и Мария Методиева от "Чучков Брадърс", а творбата е осъществена с подкрепата на Националния филмов център и Euroimages. "Работата ни по този филм с нашите румънски колеги беше удоволствие. Историята се разказва в Румъния, но тя е напълно актуална за българската действителност и политически живот в последните десет години", споделя Борислав Чучков.

Лентата имаше световна премиера на тазгодишния "Берлинале" в секция "Панорама". Джурджу споделя, че още от 2005 година е искал да разкаже тази история, която е по действителен случай - за живота на румънския прокурор Кристиан Панаит, който през 2002-ра се самоубива. Това се превръща в медиен скандал, а Кристиан посмъртно става герой в борбата срещу корумпираната система.

"Защо аз?"***

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай