Изоставени тютюневи складове отвориха врати за изложба

„Невидимата Америка и невидимата България" е заглавието на изложбата на българин от Кърджали с американско гражданство

Изоставени тютюневи складове отвориха врати за изложба | StandartNews.com

Кърджали. Кърджалиецът с американско гражданство Илиан Илиев представи в двора на тютюневи складове фотоизложбата си „Невидимата Америка и невидимата България". От 2011 г. досега той се занимава с "ърбън дикей" (urban dacay - градско разлагане, англ.) фотография със специален акцент върху изоставени, напуснати от хората пространства, саморазрушаващи се сгради, самотни обекти, в които да бъдат открити символичните следи от човешки живот и духовност. С тази цел авторът е обикалял и заснемал десетки обекти в САЩ и България, обясни на откриването на експозицията Радост Николаева, директор на Арт Движение Кръг, организатор на проявата.

„Серията от тези снимки разкрива следите от един предишен живот, от който е излетяла душата, за да остане само каменното тяло, рушащо се в безвремието", сподели Илиан Илиев.

Това е първата му изложба на арт фотография на тази тема и бе представена в Кърджали в рамките на Инициативата „Мултикултурният град" под заглавие „Невидимата Америка и невидимата България".

Илиан Илиев е типичният съвременен космополит с българско и американско гражданство. След като завършва местното спортно училище „Георги Бенковски" в Кърджали с мечта да стане волейболист, записва история в Софийския университет. В края на следването си заминава за САЩ и от 1995 г. до 2013 г. живее в Денвър, Колорадо, където завършва колорадския университет със специалност филмово изкуство. В САЩ създава собствена продуцентска компания „Тангра Продакшънс Къмпани" и започва да обикаля целия свят като режисьор, от една страна, и като фотограф-изследовател, от друга. Сценарист, режисьор и продуцент е на 14 късометражни филма, които преосмислят различни аспекти на съвременния хуманизъм. Неговите ленти многократно са награждавани, попадайки в селекцията на филмови фестивали по цял свят. Всеки от неговите филми участва средно в 5 до 7 световни кинофестивала и получава между 4 и 6 награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай