Понеделник,

Изложбата ни в Лувъра се радва на интерес

От: Failed to load user -
4486
Изложбата ни в Лувъра се радва на интерес
A
A
A

Забележителната ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", която бе открита на 14 април т.г. в Музея „Лувър" в Париж и включва 1629 експоната от 17 български музея, продължава да се радва все така на изключително сериозен интерес и посещаемост, информират от пресцентъра на културното министерство.

Съкровищата на траките, бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН и най-новите археологически открития в България ще бъдат в Лувъра до 20 юли 2015 г., където могат да бъдат разгледани и оценени от най-многобройната музейна публика в света.

За любителите на статистиката ще припомним, че средно на месец над 700 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на най-прочутия музей, а общият брой на хората, разгледали Лувъра, е близо 10 милиона на година. Така че всеки може сам да пресметне колко много са ценителите на изкуството и античността, които имаха възможността през последните вече близо 3 месеца да се запознаят с великолепната ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", която, безспорно, се превърна в най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година.

За успеха и популяризирането на представителната ни изложба „Епопея на тракийските царе" разбира се, немалък принос имаха и рекламните пана и постери, монтирани в много от ключовите станции на парижкото метро, което превозва от 4 до 4,5 млн. пътници на ден. На постерите за изложбата ни в метрото бе бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН – истински шедьовър на античното изкуство. Както е известно, именно бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт III, открита от българския археолог Георги Китов (1943-2008), е и основен акцент в експозицията ни в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи.

Само преди няколко седмици в Париж се проведе и престижна международна конференция, организирана от Музея „Лувър" и посветена на впечатляващата българска изложба „Епопея на тракийските царе". Научният форум на тема „Одриската аристокрация – знаци и места на власт в Тракия" се проведе в Националния институт по история на изкуството в Париж и в Аудиториума на Лувъра, а домакин на една от сесиите на конференцията бе авторитетната институция на Франция - Institut de France, обединяваща пет академии.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички